PRESTANITE SE ZAVARAVATI: Ne izaziva RAK KOŽE sunce, nego ono što upotrebljavamo, a evo šta!(VIDEO)

Porodica i zdravlje
PRESTANITE SE ZAVARAVATI:  Ne izaziva RAK KOŽE sunce, nego ono što upotrebljavamo, a evo šta!(VIDEO)
Studija Insituta za farmakologiju i toksikologiju na Univerzitet u Cirihu je utvrdila da oksibenzon može da imitira efekte estrogena u organizmu i da proizvede rast ćelija raka.

Leto je možda još uvek daleko, ali nikad nije prerano da počnete da razmišljate o zaštiti kože. Za većinu ljudi to znači prekrivanje kremom za sunčanje, na šta ih korporativne marketing kampanje podstiču na svakom koraku.

Ipak, iako nam je zaista potrebna zaštita kako bi sprečili opekotine, potpuno blokiranje sunca nije idealno.

Bogat vitaminom D, on nudi i niz drugih zdravstvenih beneficija, uključujući, začudo, i prevenciju raka. Naučeni smo da se plašimo Sunca, i kao rezultat toga, odrasli i deca biraju da se potope u toksičnoj kupki hemikalija koja remeti hormone.

Nauka je davno pokazala da ono što stavljamo na našu kožu završava u našem organizmu, i to brzo. Mnogobrojne studije iz celog sveta su ispitale kreme za sunčanja, ocenjujući njene sastojke i kako ona prodire u kožu i apsorbuje se nakon primene. Jedna studija, sprovedena na Fakultetu za farmaciju na Univerzitetu Manitoba u Kanadi, nastojala je da razvije metod za kvantifikovanje uobičajenih sredstava kreme za sunčanje.

Rezultati su pokazali značajan prodor svih sredstava kreme za sunčanje u kožu, što znači da sve ove hemikalije ulaze u mnogobrojna tkiva u našem organizmu.

 

S druge strane, studija objavljena u “Enviromental Health Perspectives” je pokazala značajan pad hemikalija koje remete hormone i koje se obično nalaze u ličnim proizvodima za negu, nakon što su učesnici prešli na “čistije“ proizvode. Ove hemikalije uključuju oksibenzon, triklosan, parabene, fralate, i mnoge druge. Svi ovi sastojci su pronađeni u najpopularnijim kremama za sunčanje.

Dakle, nameće se pitanje, da li su sastojci koji su korišćeni za pravljanje kreme za sunčanje, koji ulaze u naš krvotok, nešto oko čega se treba zabrinuti? Nauka koja nam je data od strane korporacija koje profitiraju od prodaje krema za sunčanje kažu ne, ali mi mislimo da smo svi mi do sada ustanovili koliko poverenja možemo imati u takvu “nauku“ koju finansiraju korporacije.

Ne tako davno, na primer, Johnson & Johnson je proglašena krivim za svesno stavljanje kancerogenih bebi pudera na tržište.

Upravo zato smo želeli da skrenemo pažnju na članak koji je objavio “Huffington Post”, pod nazivom “Izvinite me dok nasapunjam moje dete ovom toksičnom smrtonosnom kremom.“ U njemu, majka Sara Kalis, objašnjava kako se iscrpljeno oseća, pokušavajući da se kreće današnjim svetom i učini ono što je najbolje za njenu decu.

Za svaku kupovinu koju obavi za svoju decu, nauka joj s jedne strane govori da je to odlično a sa druge da je toksično, i tako ona ističe kako je potrošačko tržište postalo zbunjujuće. Zatrpani smo obiljem informacija koje se razlikuju od izvora do izvora, po pitanju raznih tema, što otežava da se načine čak i najjednostavniji izbori bez premišljanja.

 

Ipak, znamo da su razne hemikalije koje se nalaze u kremama za sunčanje toksične, i znamo da naša koža apsorbuje sve što nanesemo na nju. Ispod je navedeno nekoliko primera ovih hemikalija:

Ovo, u stvari, može biti najproblematičniji sastojak koji se nalazi u većini popularnih krema za sunčanje. Upotrebljen jer efikasno apsorbuje ultraljubičasto svetlo, takođe se veruje da izaziva hormonske poremećaje i oštećenje ćelija, što bi moglo proizvesti rak.

Postoje mnoge studije o ovoj hemikaliji. Na primer, jedna studija koju je sprovelo Odeljenje za kliničku i eksperimentalnu endokrinologiju na Univerzitetu u Getingenu u Nemačkoj, posmatrala je regulatorne efekte receptora na oksibenzon koji ukazuju na endokrini (hormonski) poremećaj.

Studija Insituta za farmakologiju i toksikologiju na Univerzitet u Cirihu je utvrdila da oksibenzon može da imitira efekte estrogena u organizmu i da proizvede rast ćelija raka.

Studija sprovedena od strane naučnika američke vlade ukazuje na to da retinil palmitat, oblik vitamina A, može ubrzati razvoj tumora kože kada se nanosi na kožu u prisustvu sunčeve svetlosti (NTP 2012). “Retinil palmitat je izabran od strane Centra za sigurnost hrene i primenjene ishrane za foto-toksično i foto-kancerogeno testiranje zasnovano na sve rasprostranjenijoj upotrebi ovog jedinjenja u maloprodajnim kozmetičkim proizvodima za kožu koja je izložena suncu,“ navodi se u izveštaju Nacionalnog toksikološkog programa iz oktobra 2000. godine.


 

 

Kako objašnjava dr Džozef Merokla, ovo ukazuje na to da kreme za sunčanje zapravo mogu povećati brzinu kojom se maligne ćelije razvijaju i proširuju rak kože, jer sadrže vitamin A i njegove derivate, retinol i retinil palmitat.

Miris se odnosi na mnoštvo štetnih hemikalija koje remete hormone, kao što su parabeni, ftalati i sintetički mošus.

Izlaganje suncu vas može zaštiti od raka

Sunce nije tako loše kao što tvrde. Koropracije se bave profitom, a ne ljudima, a govoreći nam da nas izlaganje suncu može zaštiti od raka, neće nas zapravo navesti da kupimo kremu za sunčanje. Ipak, nekoliko studija je napravilo ovu vezu, potvrđujući da nas odgovarajuća količina izlaganja suncu zapravo može zaštititi od raka kože.

 

Kako što mnogi od vas već verovatno znaju, ljudima je potrebno izlaganje suncu zbog vitamina D. Opekotine od sunca zaista jesu briga, i postoje mnoge studije koje su povezale opekotine od sunca za melanomom, ali zbog velikog broja različitih faktora, kao što su kulturne promene i marketinške kampanje, naša koža je postala manje otporna na izlaganje suncu.

Ako provodite veliki deo svog vremena na suncu, vaša koža se prilagođava da izgradi prirodni imunitet. Mi smo prirodno napravljeni tako da primamo sunčevu svetlost, a otišli smo unatraške po tom pitanju.

Postoje alternativni načini da se zaštitite od opekotina od sunca. Možete kupiti prirodne kreme za sunčanje bez štetnih hemikalija. Preispitivanje reklama poznatih velikih imena je od presudnog značaja za naše zdravlje u ovim vremenima informacione zatupljenosti.

Samo 10% svih slučajeva raka se pripisuje svim oblicima zračenja, a UV je veoma mali deo toga. Kada razmišljamo o raku kože mi automatski želimo da okrivimo sunce, ali šta je sa drugim uzrocima raka kože? Arsen, koji se nalazi u velikom broju stvari koje progutamo ili radimo oko njih, pesticidi, sve su to razlozi za zabrinutost.

Kreme za sunčanje doprinose velikom broju toksina u organizmu, koji se asporbuju u sekundi primene. Zar nije važno znati šta unosimo u svoj organizam? Mi sada živimo u kulturi gde se plašimo sunca, što je ironično s obzirom da je ono stvorilo sav život na Zemlji. Važno je imati na umu da se strah na kraju manifestuje kao realnost. Sunce ima mnoge zdravstvene pogodnosti, tako da će korišćenje prirodnih proizvoda osigurati da primite te pogodnosti dok održavate vašu kožu bezbednom.

Zdravije alternative

Kada kupujete kreme za sunčanje, obavezno pročitajte etikete i izbegavajte kupovinu krema za sunčanje koje sadrže toksične hemikalije. Potražite kreme za sunčanje koje sadrže minerale cinka i titanijuma. Zapamtite, najbolja zaštita od sunca je hlad i odeća. Nije neophodno da nanosite kremu za sunčanje svaki put kada izlazite na sunce.

Kreme za sunčanje ne dozvoljavaju telu da apsorbuje vitamin D od sunčeve svetlosti. Dakle, ako planirate da budete napolju kraći vremenski period, preskočite kremu za sunčanje i nahranite svoje telo vitaminom D koji će ga održati zdravim.

Za kokosovo ulje je dokazano da obezbeđuje zaštitini faktor od oko 8, kada je u pitanju zaštita od sunca. To znači da, iako zaštita nije visoka, može pomoći. Ako biste ga nanosili često, ne samo da biste imali zaštitu od sunca, nego bi takođe hidrirali kožu, čineći je manje položnom za opekotine.

Možda ćete želeti da isprobate kombinovanje prirodnih krema za sunčanje sa kokosovim uljem za zaštitu. Da biste to uradili, na početku svog dugog dana na suncu, koristite prirodnu kremu za sunčanje, a nakon nekoliko sati, isprobajte nanošenje kokosovog ulja kao dodatak prirodnoj kremi za sunčanje i hidriranju kože.

Da li ste ranije isprobali kokosovo ulje kao kremu za sunčanje? Ili da li koristite neke druge prirodne proizvode? Podelite svoje rezultate!

Ne propustite