PREMINUO JE LEGENDARNI MIĆA: Ovo je bila njegova žena koju je upoznao na apsolutno NEVJEROVATAN NAČIN!

Show
PREMINUO JE LEGENDARNI MIĆA: Ovo je bila njegova žena koju je upoznao na apsolutno NEVJEROVATAN NAČIN!
Otišao je čuveni Milivoje Mića Marković. Autor kultne muzike ništa manje kultne serije "Otpisani" preminuo je sinoć u Beogradu, u 79 godini.

Otišao je čuveni Milivoje Mića Marković. Autor kultne muzike ništa manje kultne serije "Otpisani" preminuo je sinoć u Beogradu, u 79 godini.

Notama je pisao divne priče, a život je za njega izrežirao jednu filmsku ljubavnu priču, čija je glavna junakinja bila Radmila.

I to pjevačica Radmila Mikić kojom je Mića bio oženjen. Upoznali su se i vezu počeli na neobičan način, a velike ljubavi nekada počnu baš tako.

"Moju Radmilu sam upoznao na turneji po gradovima u Bosni i Hercegovini, gde je uz pratnju mog benda fantastično pevala kantri muziku. U Doboju je jedva otpevala koncert. Neposredno pred nastup zub je počeo gadno da je boli i umalo se nije srušila od bolova na bini. Te noći nismo uspeli da pronađemo stomatologa u Doboju, pa sam se ja o njoj džentlmenski brinuo do jutra. Prespavao sam kod nje, zaljubili smo se jedno u drugo i ostali zajedno kroz životna iskušenja sve do danas", ispričao je Mića za "Blic".

Nije izbjegavao ni pitanja o djeci, pa je na pitanje zbog čega nije imao nasljednike odgovorio:

"Supruga Radmila Mikić i ja smo u mladosti govorili da ima vremena za decu. Kasnije kada smo hteli naslednike biologija nam nije dozvolila, pa smo život proveli zajedno, ali bez dece". 

Kako je nastala muzika za "Otpisane"

"Otpisani" i Mića ne mogu jedno bez drugog, a ovako je nastala muzika za seriju.

"Otprilike godinu pošto sam se vratio iz Graca sa studija, pozvao me je Aca Đorđević i ponudio da pišem muziku za novu seriju. Kako sam imao lepa iskustva iz saradnje s njim, zajedno smo eadili na dva TV filma, prihvatio sam. “Neću da to bude neka partizanska muzika, to me ne zanima. Hoću nešto moderno, drugačije”, rekao mi je Aca. U sklopu priprema za komponovanje, otišao sam tri noći na snimanje “otpisanih” u Košutnjaku gde sam se družio s ekipom. Sam proces stvaranja muzike za “Otpisane” bio je dugačak i težak. Mučio sam se. Postoje kompozicije koje napišete o čas posla, za jedno popodne. Prvo sam napravio “ostinato bass”. To je ritmička fraza na koju sam kasnije sve nadogradio. Muziku sam snimao u košutnjaku. Pukli biste od smeha da ste videli na čemu smo snimali. Bez miksete i kanala, radilo se uz pomoć štapa i kanapa. Uspeli smo da napravimo odličan snimak zahvaljujući sjajnom ton majstoru Aci Radijičiću. Dok je bio u montaži sa saradnicima, Aca Đorđević je čuo deo muzike iz studija. Odmah su se svi sjatili, od Ace do sekrearica. Nisam znao da li im se dopada, da li sam ispunio zadatak. “To je to”, rekao je Aca i time razrešio moju nedoumicu". ("Na dlanu", 2015).

Mića iza scene

"Pa, različito... Ja to ne mogu, moram da krenem da razmišljam i proživim ispočetka ceo koncert. Ne mogu samo da legnem da zaspem. A onda mi je veliko zadovoljstvo kad čujem i snimku", ispričao je Mića kako se opušta. ("Vijesti", 2014).

Dedić i Marković

Matija Dedić, sin Arsena Dedića, na prijemnom za Akademiju u Gracu svirao je jednu Mićinu kompoziciju. Saznao je to Marković jednom prilikom i bilo mu je veoma drago zbog toga.

Bajaga, Bebi Dol, Balašević

Muzičar je tokom karijere sarađivao sa brojnim poznatim muzičkim imenima, poput Momčila Bajagića Bajage, Bebi Dol, Đorđa Balaševića o kojem je jednom prilikom rekao:

"Ja sam bio zamenik direktora u PGP-u. I, zovu me da dođem da čujem nešto... Ja dođem i tu se upoznamo. I ovaj moj mu kaže, „Ajde, izvedi mu ono“. I on, s gitarom izvede, 'Ljubio sam snašu na salašu'. Ne znam, to je njegov hit, prvi. Originalno! I strašno mi se dopalo, samo je dugačko, pa smo singlicu s dve strane napravili. To je bio prvi snimak s njim koji smo napravili. Onda sam ja sve to podržavao, jer sam bio u poziciji da sam to mogao, jer se čuje da je on odavde iz Vojvodine. I koliko čujem, on u Zagrebu uvek lom napravi. Njega vole svugde".

Mića se rodio u Zagrebu, a krajem pedesetih godina preselio se u Beograd. Njegovo obrazovanje odvijalo se na Pravnom fakultetu, ali i u muzičkoj školi "Josip Slavenski". Mića je bio i prvi diplomac na Muzičkoj akademiji u Gracu.

Muziku za pomenutu seriju koja je bila više od televizijske muzike napisao je 1972. godine. Sjajan je bio na poiziciji muzičkog urednika na Televiziji Beograd.

Važne stavke u njegovoj biografiji bili su i "Big bend", Marković-Gut sekstet, "M&P South Quartet", koje je predvodio. Prenosio je i svoje znanje mlađim generacijama, predavao je saksofon i klarinet na Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu.

 

Ne propustite