Salkić osudio napad na predsjednicu Udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa'

Bosna i Hercegovina
Salkić osudio napad na predsjednicu Udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa'
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je osudio fizički napad na Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je osudio fizički napad na Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

-Nju su kamenjem nepoznati počinioci napali u Potočarima u utorak, 4. jula, oštetivši njeno vozilo i pri tome izazvavši strah i paniku među građanima, koji se ovih dana pripremaju za kolektivnu dženazu i ukop 11. jula u Potočarima. Na sreću, Munira Subašić tom prilikom nije zadobila udarce po tijelu i bilo kakve fizičke povrede - saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Ukazao je da se to dogodilo u vrijeme kada su počeli važni procesi na stabilizaciji političkih odnosa u Srebrenici, koji su preduslov da se tamo život konačno normalizuje.

-U vrijeme kada se porodice pripremaju za novu kolektivnu dženazu i ukop svojih najmilijih, mi nailazimo na orkestriranu kampanju negiranja genocida i povrede mira žrtava i njihovih porodica. Ovdje se svjesno želi stvoriti destabilizirajuća atmosfera, na sličan način i sa sličnim ciljevima kao prošle godine. Vlasti ovoga entiteta umjesto da podrže porodice žrtava kako bi dostojanstveno obilježile 22. godišnjicu genocida, čine sve da se atmosfera naelektriše i zaoštri. Nažalost, svi problemi već godinama dolaze iz vlade bh. entiteta RS i Kabineta predsjednika RS. S toga se nivoa, na razini političke ideologije i političkog programa, pristupa se negiranju genocida, te veličanju ratnih zločina i njihovih počinilaca - ustvrdio je Salkić.

Upozorava predsjednicu Vlade i predsjednika entiteta da trebaju biti svjesni svoje odgovornosti.

-Srebrenica je svetinja bošnjačkog naroda i planetarni simbol stradanja civila 20. stoljeća. Stoga, mi nećemo dopustiti da bilo ko po njoj divlja i stvara atmosferu straha, kako što je to bilo u julu 1995. Podsjećam, Tribunal u Den Hagu je dokazao da su vlasti bh. entiteta RS odgovorne za genocid. Policija ovoga entiteta i Vojska RS su počinili genocid. Sramno je i nedopustivo da te vlasti danas nastavljaju provoditi ideologiju počinilaca i nalogodavaca genocida. Mi moramo shvatiti da ratna ideologija Radovana Karadžića i Ratka Mladića nisu poražene i da one danas žive u ovome entitetu, da su ugrađene u politički sistem – naveo je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Provokacija je najvišeg reda je, kako je naveo, organizacija promocije knjige koja veliča ratne zločine i negira genocid, a zakazana je ovih dana u Srebrenici.

-Pozivam udruženja i pravosudne organe da podnesu krivične prijave zbog negiranja genocida. Pozivam međunarodnu zajednicu da zaustavi divljanje glorifikatora zločina i genocida, jer se time narušava mir i destabilizuje mirovni sporazum iz Dejtona. Vlasti bh. entiteta RS pokušavaju već godinama da u svoj sistem djelovanja ugrade najrigidniji model obračuna s Bošnjacima, koji su konstitutivni narod u ovome entitetu i imaju potpuno ista prava kao i Srbi. Anticivilizacijski je dopustiti napad na žrtve, kojima je ubijeno skoro sve što imaju u svojim familijama – naveo je Salkić.

Poručio je da Bošnjaci žele mir i stabilnost te saradnju i izgradnju budućnosti, ali da je nedopustivo da bilo ko napada Muniru Subašić, koja je, dodaje, simbol borbe porodica ubijenih civila za kažnjavanje zločinaca i traženje posmrtnih ostatka žrtava.

-Tu našoj toleranciji dolazi kraj. Posljednji pokušaj pritisaka i provokacija su kazne koje se izriču učesnicima 'Marša mira', koji pješače prema Srebrenici, pod lažnom optužbom da nose ratne zastave Bosne i Hercegovine. Dužni smo podsjetiti da je zastava sa ljiljanima prva zvanična zastava Bosne i Hercegovine, pod kojom je naša zemlja primljena u UN. Zahvaljujući toj činjenici svi građani Bosne i Hercegovine danas imaju pasoš sa kojim se kreću bilo gdje u svijetu - istakao je entitetski potpredsjednik.

Kazne učesnicima “Marša mira”, dopuštanje napada na predstavnike porodica žrtava i drugi problemi proizašli su, tvrdi Salkić, iz anticivilizacijskog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema Srebenici.

-Ukoliko se takav odnos nastavi možemo očekivati još radikalnije akcije njihovih pristalica na terenu - smatra on.

Zahtijeva od OHR-a da, u skladu s Mirovnim sporazumom iz Dejtona, garantuje sigurnost, slobodu kretanja i nacionalna prava na svakoj stopi zemlje Bosne i Hercegovine svim njenim građanima.

-Ukoliko to nisu u stanju mi to moramo znati. Neodgovorni odnos međunarodne zajednice i zločinački režim RS doveli su do genocida 1995. Mi ne želimo da budemo žrtve na svojoj zemlji po drugi put i spremni smo sve učiniti da se to ne desi. Tendenciozni nastup vlasti bh. entiteta RS smatramo najgrubljim pritiskom s ciljem izazivanja međunacionalnih tenzija. Podsjećam domaću i međunarodnu javnost da je negiranje genocida zapravo nastavak genocida, odnosno provođenje njegove završne faze. Građane Srebrenice, i Bošnjake i Srbe, pozivam da nastave graditi započete odnose povjerenja i da ne obraćaju pažnju na nastojanja vlasti bh. entiteta RS da dodatno naruše međunacionalne odnose u ovome gradu - kazao je potpredsjednik Salkić.

Ne propustite