TEMA DANA/ RADNICI BHRT-A GLADUJU: Traže ostavku Karamehmedovića, najavili krivične prijave

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA/ RADNICI BHRT-A GLADUJU: Traže ostavku Karamehmedovića, najavili krivične prijave
Portal Novi.ba jučer je prvi prenio saopćenje Upravnog odbora sindikata BHRT-a, u kojem se između ostalog navodi da uposlenici traže smjenu trenutnog generalnog direktora Belmina Karamehmedovića i cijelog menadžmenta. Kako se u saopćenju navodi trenutna situacija je produkt njihovog neadekvatnog rada i

Portal Novi.ba jučer je prvi prenio saopćenje Upravnog odbora sindikata BHRT-a, u kojem se između ostalog navodi da će podnijeti pojedinačne krivične prijave protiv generalnog direktora Belmina Karamehmedovića i njegovih pomoćnika.

3

Također, uposlenici traže smjenu direktora, svih pomoćnika i cijelog menadžmenta, koji su kako se u saopćenju navodi, svojim neadekvatnim radom doveli BHRT u ovu nezavidnu situaciju.  

bhrt1

UPOSLENICI NA RUBU EGZISTENCIJE

Uposlenici s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da su dovedeni u izuzetno tešku situaciju – plate im kasne, nisu u  stanju plaćati svoje kreditne obaveze, zbog neplaćanja doprinosa izgubili su pravo na zdravstvenu zaštitu, a staž im nije uplaćen već dvije godine. Uposlenici, koji su otišli u penziju, zbog neplaćenih doprinosa mjesecima žive bez ikakvih primanja i u najvećoj bijedi, pa su vrlo česte akcije prikupljanja pomoći u samom rtv-domu kako bi se pomoglo ovim ljudima da prežive. Uslovi rada su katastrofalni, pogotovo na Radiju BiH, gdje je program svakodnevno krajnje ugrožen zbog dotrajale tehnike i nemogućnosti adekvatnog održavanja. Zbog takvih radnih uslova, u posljednje vrijeme je zabilježen značajan broj slučajeva teških oboljenja, pa čak i umiranja uposlenika.

Novinari već odavno ne idu na teren, honorarnim dopisnicima honorari nisu uplaćeni mjesecima, pa oni neredovno rade, a neki nisu spremni nastaviti rad u ovakvim okolnostima. Sve to dramatično se odražava na program, koji uposlenici održavaju teškom mukom. Poseban problem je to što generalni direktor i menadžment ne nude nikakve prijedloge za izlaz iz ovakvog stanja osim već uobičajene konstatacije da se čeka rješenje stabilnog finansiranja javnih emitera u Parlamentu BiH, saznali smo od uposlenih u ovoj medijskoj kući.  
Radnici  od menadžmenta ne dobivaju objašnjenje kako je moguće da u kući, koja je na samoj ivici opstanka, generalni direktor i njegovi saradnici ne razmišljaju o smanjenju svojih enormno visokih plata iako su rezultati njihovog rada poražavajući.  Pored toga, generalni direktor, kako tvrde neki od uposlenika, arogantnim stavom odbija razgovore sa svima koji iznose kritike na njegov rad i rezultate i spreman je za dijalog samo sa ljudima i grupama koje poltronski i bezrezervno prihvataju i podržavaju isključivo njegove stavove. Situacija na BHRT-u dovedena je do usijanja, radnici razmišljaju o najradikalnijim mjerama borbe za svoja prava i status, a neka od istaknutih novinarskih imena ozbiljno razmatraju ponude da pređu u druge medijske kuće. 

 

"Žalosno je da dok Dodik po džepovima nosi 200 hiljade eura, a jedna sjednica Parlamenta košta 300 hiljada maraka,  plate narodnih poslanika su bezobrazno visoke, novinari sve to uredno prate, bilježe i izvještavaju, objavljuju radeći u smjenama i po 10-12 sati, nemaju platu..." -stoji u Facebook  statusu  jedne od uposlenica BHRT-a. 

blur

 

 

KO JE BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ?

U biografiji Belmina Karamehmedovića do koje smo uspjeli doći, navedeno je kako je rođen 1968. godine, a da je po obrazovanju diplomirani ekonomista. 

Na BHRT-u je od 1992. godine.

belmin-karamehmedovic

Upravni odbor BHRT-a, na sjednici održanoj 30. juna 2015. godine imenovao je Belmina Karamehmedovića za generalnog direktora ove medijske kuće, na period od pet godina.

Karamehmedović je obavljao funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora BHRT-a, nakon ostavke Muhameda Bakarevića, a prije toga bio je pomoćnik generalnog direkotra BHRT-a, za program, v.d direktora BHT 1, urednik Sportske redakcije, urednik Deska i urednik i voditelj TV Dnevnika.

U biografiji je navedeno i kako je završio brojne edukacije u inostranstvu, a radio je i kao lokalni producent američke TV mreže ABS News od 1995. do 2002. godine, govori engleski i španski jezik.

 

MORE BIT' BIDNE, MORE BIT' NE BIDNE

Mnogi kažu kako su Nadrealisti predvidjeli budućnost u mnogočemu, a tešku situaciju radnika BHRT-a možda i najbolje oslikava ovaj skeč.

- Para nema, more bit bidne, more bit ne bidne...

Ne propustite