Avanture Brada Pitta u Dubrovniku

Kultura
Avanture Brada Pitta u Dubrovniku
Pitt je proveo sedam nedjelja na jadranskoj obali.

Pitt je proveo sedam nedjelja na jadranskoj obali.

Kad je 1988. godine prvi put izvadio pasoš i rezervisao let za Jugoslaviju, Brad Pitt je imao 24 godine te nekoliko sitnih uloga u Dallasu i propalim humorističnim serijama. 

Za život je zarađivao reklamirajući lanac meksičkih restorana u odijelu maskote, goleme kokoši. Zato mu se glavna uloga u američko-jugoslavenskoj koprodukciji "Tamna strana sunca" učinila kao životni bingo. 

Plata od 1523 dolara na tjedan, sedam nedjelja boravka na jadranskoj obali i prilika da na snimanju vozi motocikl dovukli su ga u Dubrovnik i Boku Kotorsku, gdje je režiser Božidar Nikolić snimao film, piše express.hr.

"Otišao sam u Los Angeles na audiciju na kojoj se pojavilo 400 momaka. U užem izboru ostala su dvojica. Agenti su me nagovarali da odaberem drugog momka, ali ja sam se odlučio za Brada Pitta. Kad je saznao da je dobio ulogu, skakao je od sreće", rekao je svojedobno Nikolić za Jutarnji list.

Pitt se brzo spakovao i doletio na Jadran. U filmu je tumačio mladića koji ima rijetku alergiju na sunce, pa dobar dio filma glumi u kostimu s fetišističkom kožnom maskom na glavi. 

Kako kaže režiser, Pitt je bio oduševljen jadranskom obalom te je maštao kako bi se tu jednog dana skrasio i kupio si vilu. Oduševilo ga je što je mogao bezbrižno plivati s delfinima. Ti prizori su na kraju i završili u filmu. 

tamnastranasunca

"To je bilo sasvim slučajno. Čekali smo da delfinii napuste zaljev kraj Boke Kotorske, a u međuvremenu se Pitt htio malo okupati. Doplivao je do delfina, koji ga je snažno perajom udario po tijelu. Zaustavili smo snimanje i pitali ga je li sve u redu, ali insistirao je da nastavimo snimati. Nastavio je plivati s delfinima i to su na kraju bili najljepši kadrovi u filmu", rekao je Andy Horton, scenarist filma. 

Ali nije sve prošlo bez incidenata. Pitt je dvaput zamalo dobio batine. Prvi put za potrebe filma kad njegov lik napadne nekoliko Crnogoraca i premlati zato što je štitio djevojku. Drugi put su stvari pošle krivo za stvarno.

"Pitt i jedan američki kolega imali su nekoliko dana slobodno i otišli su u Dubrovnik. Nakon jedne noći panično me je nazvao iz Dubrovnika da dođem po njega. On i prijatelj zakačili su se u nekom baru s lokalnim mladićima te pukom srećom izbjegli batine i noćenje u policiji. Bio sam izvan sebe od bijesa, ali to je još više učvrstilo naše prijateljstvo", kaže Nikolić. 

pitt

Božidar Nikolić i Brad Pitt

Pitt je poslije za američke magazine ispričao kako je već tada osjetio napetost među narodima u tadašnjoj Jugoslaviji.

"I na setu sam osjetio da nešto nije u redu. Stalno su glasno raspravljali i svađali se. Mogao sam opipati mržnju", govorio je Pitt, koji je tog ljeta zadovoljan otišao s Jadrana. 

Nekoliko godina poslije ponovno je posjetio režisera Nikolića u Beogradu. 

"Bio je 1991. godine u Budimpešti gdje se pokušavao pomiriti s tadašnjom djevojkom, ali nije mu uspjelo. Nazvao me je te pitao može li doći na nekoliko dana do mene u Beograd i ja sam ga ugostio. Vodio sam ga da gleda utakmicu tadašnjeg Kupa prvaka između Crvene zvezde i Bayerna", opisao je Nikolić kako je Pitt uživo gledao majstorije Roberta Prosinečkog koji je tada igrao za Zvezdu. 

Nakon što je otišao iz Jugoslavije dobio je prvu veću glumačku priliku u filmu Thelma i Louise Ridleya Scotta i njegova je karijera ubrzo procvjetala. 

Film Tamna strana sunca, u kojem je Pittu partnerica bila Milena Dravić, nikad nije igrao u kinima u bivšoj državi. 

Iako su producenti tvrdili kako film nije dovršen zbog ratnih okolnosti, vjerojatno je pravi razlog taj što je bio prilično dosadan. 

Redatelj je skrpio film 1997. godine kad se, na valu Pittove slave, pojavio u videodistribuciji, a danas ga se može pogledati na YouTubeu. 

 

Ne propustite