Uhapšen mladić koji je spremao atentat na Makrona?

Svijet
Uhapšen mladić koji je spremao atentat na Makrona?
Francuske vlasti uhapsile su prošle sedmice muškarca koji je planirao na vojnoj paradi 14. jula da izvede napad na francuskog predsjednika Emanuela Makrona i na manjinske grupe.

 Francuske vlasti uhapsile su prošle sedmice muškarca koji je planirao na vojnoj paradi 14. jula da izvede napad na francuskog predsjednika Emanuela Makrona i na manjinske grupe. Protiv osumnjičenog je podignuta preliminarna optužnica za terorizam. Portparol pariskog tužioca Agnes Tibo-Lukivr potvrdila je u ponedjeljak da su planovi osumnjičenog 23-godišnjaka bili nejasni i nedovršeni, te da je najvjerovatnije djelovao sam.  

Ona je istakla da je mladić uhapšen u predgrađu Pariza u četvrtak, te da je priznao policiji da je planirao na vojnoj paradi na Jelisejskim poljima 14. jula, na Dan pada Bastilje, ubiti francuskog predsjednika. On je takođe, izrazio i nacionalističke stavove, prenosi agencija Anadolija (AA) Francuska 14. jula obilježava svoj nacionalni praznik, Dan pada Bastilje, a tim povodom će na Jelisejskim poljima biti održana vojna parada kojoj će prisustvovati i američki predsjednik Donald Tramp. 


Makron će nakon parade otići u Nicu, gdje se obilježava godišnjica od terorističkog napada kada se napadač kamionom zaletio u masu ljudi, usmrtivši 86 osoba.  

Ne propustite