NAJPOZNATIJA ILUZIJA: Šta prvo vidite na ovom crtežu iz 1892. puno govori o vama?

E buraz
NAJPOZNATIJA ILUZIJA: Šta prvo vidite na ovom crtežu iz 1892. puno govori o vama?
Crtež iz 1892. “All is vanity” (“Sve je ispraznost”) mnogi smatraju najboljom optičkom iluzijom svih vremena. Reprodukcije ove optičke iluzije i dalje su toliko popularne, čak i 100 godina nakon što se crtež prvi put pojavio u tisku. Mnogi su rekli kako ih ovaj komad umjetničkog rada progoni cijeli život…

Crtež iz 1892. “All is vanity” (“Sve je ispraznost”) mnogi smatraju najboljom optičkom iluzijom svih vremena. Reprodukcije ove optičke iluzije i dalje su toliko popularne, čak i 100 godina nakon što se crtež prvi put pojavio u tisku. Mnogi su rekli kako ih ovaj komad umjetničkog rada progoni cijeli život.

Ne razmišljajte. Udaljite se malo od ekrana i pogledajte. Šta ste prvo vidjeli?

2423df23r4-696x333

Autor, ilustrator iz SAD-a, Charles Allan Gilbert (1873-1929) je stvorio ovo djelo kada je imao samo osamnaest godina, a na prvi pogled se vidi velika lubanja koja se ceri. To se posebno vidi u pikseliziranoj verziji:

all-is-vanity-optical-illlusion-gilbert-pixellized

Ako se pažljivije pogleda, crtež otkriva mladu ženu kako zuri u svoj odraz u ogledalu.

Simbolizam slike ukazuje na taštinu i ponos čovjeka. U umjetnosti, taština je odavno zastupljena kao žena zaokupljena svojom prolaznom ljepotom. Umjetnost koja prikazuje ljudsku lubanju kao fokus djela se zove Momento Mori (latinski za “Sjeti se da ćeš umrijeti”) i ima za cilj podsjetiti ljude na smrtnost tijela.

Ako gledamo crtež skroz izbliza, ne vidimo uopće lubanju, možemo samo vidjeti pojedinosti; ženu koja sjedi za toaletnim stolom.

Šta ste prvo vi vidjeli? Ono što ste prvo vidjeli govori nešto o vama.

Na sljedećoj stranici pogledajte analizu...

 

Ne propustite