Konkurs za prijem kandidata na oficirsku obuku

Bosna i Hercegovina
Konkurs za prijem kandidata na oficirsku obuku
Ministarstvo odbrane BiH objavilo je javni konkurs za prijem kandidata na oficirsku obuku, koji je namijenjen, prije svega, za kandidate iz građanstva.

Ministarstvo odbrane BiH objavilo je javni konkurs za prijem kandidata na oficirsku obuku, koji je namijenjen, prije svega, za kandidate iz građanstva.

Konkurs je namijenjen, prije svega, za kandidate sa završenim fakultetom iz civilstva za prijem u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga BiH u kategoriji oficira.

Ovaj konkurs daje mogućnost da najbolje "mlade vođe" mogu biti izabrane paralelno iz građanstva i iz redova vojnika i podoficira Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovo je drugi javni konkurs za prijem i odabir kandidata na oficirsku obuku iz građanstva, koju Ministarstvo odbrane i Oružane snage realizuju, uz vanrednu pomoć i podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i NATO Štaba u Sarajevu.

Oružane snage BiH u decembru će primiti prvu generaciju od 29 mladih oficira iz građanstva u početnom činu oficira, koji su nakon procesa odabira završili jedanaestomjesečnu obuku i koji će potpisati prve profesionalne ugovore u Oružanim snagama BiH.

Povodom objavljivanja poziva svim zainteresovanim kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić rekao je da je resorno ministarstvo opredijeljeno da nastavi sa davanjem mogućnosti mladim da postanu oficiri Oružanih snaga BiH.

Javni konkurs je danas objavljen na internet stranici Ministarstva odbrane BiH.

"Nastavljajući sa vlastitim odabirom i obukom oficira ne samo da podmlađujemo svoj oficirski kadar, nego činimo da ta zamjena bude jednoobrazna, zasnovana na najsavremenijim metodama odabira i obuke i time maksimalno kvalitetna", rekao je Osmić.

On kaže da kompatibilnost procesa odabira i obuke pojedinaca sa istim procesima u savremenim vojskama, garantuje i kompatibilnost jedinica Oružanih snaga BiH, što je jedan od bitnih preduslova evroatlanskih integracija.

Po završetku roka prijave na konkurs, 26. novembra, slijedi pregled valjanosti prijava.

Svi kandidati čije su prijave ispravne biće pozivani u regrutno-tranzicione centre u Rajlovcu kod Sarajeva, Banjaluci, Čapljini ili Tuzli na određena testiranja i provjere, a najuspješniji kandidati će biti pozvani i na dodatna testiranja u Centar za profesionalni razvoj u Travniku.

Najbolje rangirani kandidati će se uputiti na odgovarajuće ljekarske preglede i bezbjednosne provjere. Oni koji uspješno prođu i ove faze provjera biće upućeni na oficirsku obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazarić i Centar za profesionalni razvoj u Travniku.

Ne propustite