NAUČNICI POTVRDILI: Crijeva su vam prepuna bakterija, ovaj znak sigurno nećete prepoznati!

Porodica i zdravlje
NAUČNICI POTVRDILI: Crijeva su vam prepuna bakterija, ovaj znak sigurno nećete prepoznati!
Depresija i tjeskoba obično se povezuju sa stanjem uma.

Grupa od 40 žena podvrgla se testiranju, a bile su podjeljene u dvije grupe, u zavisnosti od sastava njihovih crijevnih bakterija. Stručnjaci su mjerili njihovu aktivnost mozga prema emocionalnim odgovorima na različite slike.

Nakon istraživaja, ostalo je nejasno samo da li mozak utiče na crijeva ili je obrnuto

  

Depresija i tjeskoba obično se povezuju sa stanjem uma, ali to nije jedini razlog zašto se možete osjećati loše. Iako niko ne razmišlja o tome, crijeva, odnosno bakterije u crijevima takođe utiču na ljudsko raspoloženje, tvrde naučnici.

Većina ispitanica, njih 33, imale su više bakteroida, dok su preostalih sedam imale prevotijelu, gram negativnu bakteriju. Onima s bakteroidima utvrđena je gušća siva masa u mozgu i veći obim mozga, što se vezuje za složene informacije i pamćenje.

Druge su imale rijeđu sivu masu i više poveznica među dijelovima mozga odgovornih za emocionalne procese i pažnju.

Istraživači su ženama pokazivali slike i fotografije ljudi, predmeta i aktivnosti. Žene s prevotijelom u crijevima bile su tjeskobnije vidjevši negativne sadržaje na slikama nego one s bakteroidima, piše Daily Mail.

Ipak, ostalo je nejasno da li mozak utiče na crijeva ili je obrnuto. Bilo kako bilo, crijevne bakterije nisu važne samo za rad crijeva - čak 95 odsto serotonina, hormona koji uravnotežuje raspoloženje, proizvodi se upravo u crijevima.

Ne propustite