DETALJI OPSADE NA RABU: Kako je mirno ribarsko mjesto postalo poprište tragedije

Region
DETALJI OPSADE NA RABU: Kako je mirno ribarsko mjesto postalo poprište tragedije
Od jutra je na otoku Rabu trajalo opsadnio stanje.

Od jutra je na otoku Rabu trajalo opsadnio stanje. 

U Barbatu, malom turističkom i ribarskom mjestu, dogodilo se ubistvo zbog kojeg susjedi u obližnjim kućama i njihovi gosti, mahom stranci, nisu smjeli van na ulicu. Situacija, koja je uključivala i specijalce, na kraju je završila samoubojstvom ubice.

Ubio liječnika

Naoružani Srđan Smojver, inače 48-godišnji ratni veteran, hicima iz jurišne puške tipa Kalašnjikov, jutros, oko 9 i 35 sati, ubio je psihijatra Sinišu Rakića, a njegova žena skočila je kroz prozor dok je pokušavala pobjeći.

Siniša Rakić bio je liječnik na Odjelu za akutna i krizna stanja u Psihijatrijskoj klinici na Rabu. Imao je 51 godinu. 

Supruga ubijenog liječnika, koja se od pomahnitalog Srđana Smojvera spasila skokom s prozora, teško je ozlijeđena pri padu na tlo te je zbog teških ozljeda prevezena u riječku bolnicu. Izvan je životne opasnosti.

Majka ga pokušavala odgovoriti

Smojver se zatim zabarikadirao u kuću i nije htio izaći. Hitna navodno jedno vrijeme nije mogla doći do nje jer je "napadač pucao po svima". Policija i specijalci su opkolili kuću, a Smojver je cijelo vrijeme prijetio kako će se raznijeti ručnom bombom. Smojvera od samoubojstva nisu pokušali odgovoriti samo policijski specijalci, nego i dva prijatelja, baš kao i njegova majka. Nakon opsade koja je trajala više od pola dana Smojver je svoju prijetnju proveo u djelo.

Iako su ga policijski pregovarači pokušavali nagovoriti da odloži oružje i mirno se preda, on je to odbijao napraviti. Na kraju je aktivirao bombu i raznio se. 

Siniša Rakić, ubijeni liječnik, već je nekoliko godina stacioniran u bolnici u Rabu. Između njega i Smojvera navodno su odnosi već neko vrijeme bili zategnuti zbog neriješenih imovinskih pitanja vezanih uz kuću u kojoj je Smojver imao stan u prizemlju, a Rakić na prvom katu. Kada je Smojver stigao do Rakićeve kuće, na ulici mu je ispalio jedan metak u nogu, a potom i cijeli rafal.

 

Predani liječnik

Rakić je bio voditelj Odjela za akutna i krizna stanja u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu. Kako je opisivao u intervjuu starom nekoliko godina, činilo se kako je bio vrlo predan svom poslu. Tome svjedoče i pitanja obitelji bolesnika na stranicama Psihijatrijske bolnice, na koja je odgovarao osobno, profesionalno i empatično.

Za vrijeme većine opsadne situacije, Index je bio u kontaktu sa susjedima koji su, po policijskom naređenju, bili zatvoreni u kuće. 

Pričali su nam kako su izolirani i u potpunom strahu. Pokušali su upitati policiju da ih pusti, međutim, policija im nije dala da se pomaknu. Također, svjedočili su ozlijeđenoj supruzi koja je jedva pobjegla od ubojice. 

Susjedi u strahu

"Bili smo tu kad je gospođa izašla s balkona, bilo je užasno. Oni su mi susjedi. Imamo još jednog susjeda koji je bio s nama tu. Dok smo bili tu, gospođa se dovukla do nas, dokotrljala. Bila je slomljena cijela, u šoku. Ne znam kako da vam to opišem. Počela je vikati: 'Ubili su ga, ubili su mi muža!'. ", rekla nam je susjeda koja je svjedočila tom prizoru. 

Potreseni nazvali su Hitnu pomoć. Jedan od susjeda pokušao je doći do mjesta zločina. Međutim, dočekao ga je Smojver koji mu je, naoružan rekao da se gubi odatle. 

Kad je počela pucnjava, na mjestu su bili i turisti. Puno ljudi ovdje iznajmljuje apartmane, kako saznajemo. Njemački i slovenski turisti su, u strahu, pobjegli u dvorište. Za vrijeme trajanja krize, bili su na brodu, na drugoj strani otoka. Susjedi s kojima je Index bio u kontaktu, također su cijelo vrijeme komunicirali s turistima. 

Epilog

Konačno, nakon više sati uzaludnih pokušaja pregovaranja,  Srđan Smojver se ubio. Oko 19 i 25 aktivirao je ručnu bombu i raznio se. 

Specijalci su ušli unutra i pronašli mrtvo tijelo ubojice. Preplašeni i potreseni susjedi su nam ispričali kako se začula snažna detonacija te da su popucala stakla na prozorima. 

Policija je žurno saopćila kako nitko drugi nije ozlijeđen. Na mjesto događaja su ušli pirotehničari kako bi pregledali teren i utvrdili da nema zaostalih eksplozivnih naprava. 

 

(Index.hr)

Ne propustite