Johnny Štulić: Ne želim da umrem u bijedi

Kultura
Johnny Štulić: Ne želim da umrem u bijedi
Dok problem s isplatom mojih autorskih prava ne bude riješen, neću izdavati nove pjesme i knjige - kaže u intervjuu za Blic frontmen Azre Branimir Johnny Štulić, koji već trideset godina na svoj način vodi rat s izdavačima.

Dok problem s isplatom mojih autorskih prava ne bude riješen, neću izdavati nove pjesme i knjige - kaže u intervjuu za Blic frontmen Azre Branimir Johnny Štulić, koji već trideset godina na svoj način vodi rat s izdavačima.

Prije izvjesnog vremena, odbačene su na beogradskom sudu žalbe Štulićevog advokata Stevana Jankovića, koji je pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće 'Plato' te diskografskih kuća 'Komuna' i 'Hi-fi', a sve zbog kršenja autorskih prava. Sličan postupak za utvrđivanje materijalne štete, zbog neovlaštenog korištenja Azrine diskografije, pokrenut je u Hrvatskoj protiv Croatia Recordsa, nekadašnjeg Jugotona. Štulić je i dalje u nekoj vrsti izgnanstva u svom domu u Holandiji i, kako kaže u intervjuu koji je za Blic vodio Vladimir Đurić Đura, poprilično je ljutit zbog svega toga.

- Sudovi u Srbiji su barem prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nisu čak htjeli ni pokrenuti postupak. Ja sam uistinu jedinstven slučaj vjerovatno u svijetu, da mi za sve moje muzičke i literarne radove nisu plaćani zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već kompozitor i pisac Johnny, ne bih da skončam tako - kaže Štulić koji i dalje u gradiću Houtenu živi bez ličnih dokumenata.

On i dalje tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore s izdavačkim kućama za svoja djela dodajući da se početkom osamdesetih, kako bi dobio honorare, morao učlaniti u SOKOJ. Međutim, priča Štulić, uz izgovor da zbog sistemskih grešaka i zbog navodnog prelaska na kompjuterski sistem, SOKOJ mu nikada ništa nije isplatio na ime tijantema.

- Iz SOKOJ-a sam izašao u februaru 1981. godine. Od tada pa sve do dana današnjeg pjesme Azre, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana djela koja je štampao 'Plato'. Ja za trideset godina eksploatacije mojih djela ne mogu pravdu dobiti ni na sudu. Moji zahtjevi budu odbačeni i proglašeni zastarjelima. A za to vrijeme, mnogi puno zarađuju na mojim djelima. To se može usporediti s razduživanjem u vojsci. Kad se neko razdužuje u vojsci, a neko mu je ukrao opasač, on ga krade drugom vojniku, sljedeći put vojnik koga su pokrali krade opasač novom regrutu i tako unedogled. Neko ko se jednom bude ozbiljno upustio u razmjere pljačke moga djela i sve to bude objelodanio i dokumentovao, zaslužuje Pulitzerovu nagradu - rekao je Johnny.

 

Ne propustite