Bakirova supruga Sebija veoma je ambiciozna, a evo šta je sada naumila

Bosna i Hercegovina
Bakirova supruga Sebija veoma je ambiciozna, a evo šta je sada naumila
Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebija Izetbegović, ima novu ambiciju - postati akademik!

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebija Izetbegović, ima novu ambiciju - postati akademik!


Nakon što je bila na čelu Opšte bolnice, pa poželjela u KCUS, njen suprug, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, ispunio je i tu želju.

Sebija Izetbegović onda je počela s čišćenjem kadra u KCUS, pa je u prvom valu otišlo 30 iskusnih, stručnih i dobrih ljekara, uglavnom i zato što nisu bili njeni miljenici, niti pod njenom zaštitom.

Kada je nedavno uspjela smijeniti dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Almiru Hadžović-Džuvo, i na tu funkciju imenovati sebi odanu dr. Amelu Kulenović, na časak se pomislilo da Izetbegovićeva neće dalje.

No, prema saznanjima Avaza, njena ambicija sad ide prema Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH. To je potvrdilo nekoliko akademika kod kojih su se „povjerljivi“ ljudi raspitivali.

No, dobro obaviješteni kažu da će upravo pokušaj dobivanja prestižne titule akademika biti početak kraja ambiciozne Sebije Izetbegović.

- ANUBiH je tvrđava, bedem za ambicije Izetbegovićeve. Kako se niko sam ne može predložiti za članstvo u Akademiji, bilo bi potrebno da dobije podršku što više članova. No, te podrške nema. Naročito nema u Odeljenju medicinskih nauka, u kojem su relevantni, najbolji, najobrazovaniji, istaknuti doktori - kaže jedan od članova ANU BiH.

No, prema njegovim saznanjima, jedan od istaknutih članova SDA već je pokušao izvršiti pritisak na neke akademike, a čak se govori o tome da je Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) nuđena navodna donacija, a u zamenu za prijem Izetbegović makar u ovu akademiju. Ali, ni od toga neće biti ništa.

Ovog puta ni suprug, ni SDA, ni politika ne mogu pomoći Sebiji Izetbegović.

- Sebija Izetbegović ne može poslati svoju molbu i CV i reći: “Evo, ja se prijavljujem za člana akademije”. Nju mora prijaviti ili naučna ustanova u kojoj je zaposlena, to može biti Univerzitet, fakultet na kojem radi neki od profesora, ili može biti KCUS, koji je u sklopu UNSA. Dakle, zahtev mora doći od institucije, a do sada se to nije desilo – kaže izvor.

 

Ako se to i dogodi, kako pojašnjavaju iz ANU BiH, Sebija Izetbegović teško može postati akademik i zbog žestokih kriterija.

- Između ostalog, studirala je 11 godina, nema produkcije, dakle nema naučnih radova, nije citirana, nije relevantna, referentna, nema dovoljno radova objavljenih u relevantnim  naučnim bazama, broj objavljenih knjiga... Jedno su želje, a drugo realnost – kazao je jedan od članova.

Nema konkursa za nove članove

Avaz saznaje i da, uprkos Sebijinim željama, ali i podršci SDA koju Sebija Izetbegović preko supruga ima, ANU BiH u narednih godinu dana ne planira raspisati konkurs za prijem novih članova.

 

 

Ne propustite