POLITIČKA IGRA: Agencija za lijekove već pet godina bez direktora i zamjenika

Aktuelno
POLITIČKA IGRA:  Agencija za lijekove već pet godina bez direktora i zamjenika
Predsjednik Sindikata agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović obratio se radakciji portala Novi.ba kako bi upoznao javnost i upozorio na što hitnije imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Predsjednik Sindikata agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović obratio se radakciji portala Novi.ba kako bi upoznao javnost i upozorio na što hitnije imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva. 

Naime, agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine već pet godina nema direktora i zamjenike. 

Ramo ističe da to predstavlja veliki problem za rad Agencije: 

"Agencija za lijekove BiH osnovana je je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima osnovana je 2008. godine, a počela je sa radom 2009. godine sa sjedištem u Banjaluci,Kontrolni laboratorij Agencije je u Sarajevu. Kontrolni laboratorij u Sarajevu je  član  EDQM-a Evropskog direktorata za kvalitet lijekova i zaštitu zdravlja, koji egzistira na nivou Vijeća Evrope. Kontrolni laoratorij u sklopu Agencije sudjeluje u radu Evropskih regulatornih tijela za lijekove(EDQM-a,Mreža službenih laboratorija za kontrolu kvaliteta lijekova Vijeća Evrope(OMCL)". 

Ramo je naglasio da su njihove dvije magistrice farmacije upravo dobile stalni angažman u EDQM kao vrsni stručnjaci u svojoj oblasti. 

"Obavješteni smo od strane Ministarstva civilnih poslova BiH da je okonćana konkursna procedura o izboru  i utvrdjivanje rang liste najboljih kandidata za imenovanje direktora i zamjenika Agencije za lijekove BiH upucena na Vijeć ministara BiH na potvrdjivanje.Javni oglas  za izbor i imenovanje direktora i zamjenika objavljen je 06.11.2015.Za vd Direktora Agencije imenovan je dr Aleksandar Zolak ,a pozicija zamjenika direktor a je upraznje na cca pet godina.Tacka dnevnog reda oko imenovanja direktora i zamjenika je stavljena prošle godine na sjednicu Vijeća ministara i na insistiranje ministra Bevande Vjekoslava skinuta sa dnevnog reda (predpostavljamo zbog politićkog nedogovara)." - istakao je za Novi.ba Ramo. 

Rustemović je za neimovanje direktora smtraju odgovornim predsjedavaćeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića. 

"Direktno za ovo neimenovanje smatramo odgovornim pedsjedavajućeg gospodina Zvidzića koji ništa nije poduzeo da se ova agonija okonča u skorije vrijeme. Redovno smo ga oko ovog problema obaviještavali i upućivali zahtjeve, apele i lično ćemo ga smatrati odgovornim za normalno ne funkcionosanje institucije kojoj je jučer trebalo redovno rukovodstvo. Stručno vijeće koje kontroliše i nadzire rad Agencije je također premašilo sve mandate čak i one tehničke koje ne poznaje pravna struka. Nisam siguran da ovakav sastav Stručnog  vijeća nam je od posebne  pomoci za rad i funkcionisanje Agencije."- zaključuje Rustemović. 

Ne propustite