TEMA DANA/ Broj slučajeva vršnjačkog nasilja u porastu: Psiholozi upozoravaju, svako treće dijete izloženo nasilju

Aktuelno
TEMA DANA/ Broj slučajeva vršnjačkog nasilja u porastu: Psiholozi upozoravaju, svako treće dijete izloženo nasilju
U posljednje vrijeme, u našoj sredini vršnjačko nasilje je česta pojava među maloljetnim osobama, posebno kada je riječ o osnovnim i srednjim školama.

U posljednje vrijeme, u našoj sredini vršnjačko nasilje je česta pojava među maloljetnim osobama, posebno kada je riječ o osnovnim i srednjim školama.

Takav vid nasilja javlja se u različitim oblicima, posebno putem informacionih tehnologija, odnosno društvenih mreža.

Mišljenje psihologa

Stoga, dječiji psiholozi posebno upozoravaju roditelje, ali i nastavni kadar na stalnu kontrolu djece kada su u pitanju društvene mreže, ali i rani oblici nasilja koji kreću od verbalnog napada. 

- Brojni su faktori rizika koji povećavaju vjerovatnoću izloženosti djece i adolescenata vršnjačkom nasilju. Neki od njih su slab roditeljski nadzor, nedostatak emotivne povezanosti između roditelja i djeteta, pretjerano strog odgoj ili odgoj bez jasne strukture i zahtjeva, nedostatak organizacije slobodnog vremena, nasilje u porodici, odbačenost od strane vršnjaka te netretirani problemi u ponašanju kod djece i adolescenata - naglasila je za portal Novi.ba psihologinja Elma Omersoftić. 

Rano prepoznavanje društveno neprihvatljivih oblika ponašanja je osnovni preduvjet da bi se takva ponašanja spriječila i kako bi se otklonio njihov uzrok. Na školi je da prepozna nasilne oblike ponašanja, a u sprečavanju i otklanjanju uzroka od pomoći bi joj trebali biti Centar za socijalni rad i Centar za mentalno zdravlje na općini na kojoj škola pripada.

- Ovakav multisektorski pristup rješavanju problema vršnjačkog nasilja je već realizovan u nekim školama u Kantonu Sarajevo i u određenim dijelovima RS-a u toku protekle školske godine. S obzirom da je pilotiranje ovog programa pokazalo dobre rezultate, nadamo se da će ovakav sistem uskoro biti prisutan na teritoriji cijele države - istaknula je Omersoftić, te dodala da je važno da roditelji prate ponašanje ali i razvojne potrebe djeteta, da na što bolji način razviju komunikaciju s njima, ali i da je jednako važno prisustvo djece na različitim edukativnim radionicama u školama.

 nasilje1

Svako treće dijete izloženo nasilju 

Kontaktirali smo i Udruženje za razvoj društva ‘’Kap’’ koje je u protekloj godini uradilo istraživanje na 7.000 učenika, a analiza ankete pokazuje da je svako treće dijete u BiH u školi bilo izloženo nekom obliku nasilja, bilo da je to fizičko, psihičko, nasilje na internetu ili seksualno nasilje.

- Od 2.500 učenika koji su izjavili da trpe nasilje, samo njih 66 je navelo da je slučaj prijavilo policiji. Najveći broj djece nikome ne prijavljuju nasilje koje trpe, jer ne vjeruju da se bilo šta može promijeniti. Djeca nemaju vjeru u odrasle, u školu ni policiju, a s druge strane nasilje ne prijavljuju zbog straha od odmazde nasilnika, ali i zbog srama. Podaci do kojih smo došli su izrazito zabrinjavajući jer svako dijete koje trpi nasilje, ovu traumu može nositi kroz cijeli svoj život – kazali su nam iz ovog udruženja. 

Između ostalog, naglasili su nam da roditelji s kojima su razgovarali i koji im se obraćaju za pomoć uglavnom tvrde da škole često i ne reaguju, pa čak i da zataškaju nasilje kako ne bi narušili ‘’rejting’’ škole. 

-    Škole su dužne da u slučajevima nasilja pozovu djecu koja su izazvala incident, njihove roditelje kao i roditelje djeteta koje trpi nasilje, obavijeste policiju, a po potrebi i socijalni rad. Škola mora biti dosljedna u prevenciji nasilja i mora prepoznati učenike koji su skloni nasilju prema drugima- naglasili su. 

Osvrt na smrt Mahira Rakovca 

Posebno su se iz ovog Udruženja osvrnuli na slučaj smrti Alise Mahmutović, majke zlostavljanog Mahira Rakovca koji je prije godinu dana zbog posljednica zlostavljanja izvršio samoubistvo. 

-    Samoubistvo dječaka Mahira pokrenulo je prvi put ozbiljno temu velikog problema među mladima u školi. U slučaju dječaka Mahira, roditelji nikada nisu uspjeli dokazati da je dijete trpilo nasilje, a za njegovo samoubistvo je okrivljena "nemarna majka" Alisa Mahmutović. Površno društvo u kojem živimo, jedva je dočekalo podatak da je Alisa razvedena i da živi sa "drugim čovjekom" Dubravkom Lovrenovićem, što su građani, ali i veliki broj medija prihvatili kao glavni motiv samoubistva dječaka. Problem o zlostavljanju djece u školi je tako dobio potpuno novi pravac, a šta se zaista desilo dječaku Mahiru koji je spalio ruksak a onda se bacio sa zgrade, očito je da nikada nećemo saznati. Iza njega su ostale dvije istine. Društvo je, umjesto sućuti prema majci, odlučilo da ''ad hock'' osudi ženu i njenog muža Dubravka Lovrenovića. Znamo da je Dubravko Lovrenović pola godine nakon Mahirove smrti obolio od karciona jetre i preminuo, a sada je preminula i mlada žena Alisa Mahmutović, Mahirova majka od iste bolesti. Društvo se jeste "riješilo" velikih boraca protiv nasilja u školama, ali je sigurno tragedija koja je pogodila ovu porodicu nezaustavljivo zakotrljala lavinu koja neće tako lako stati- reakcija je članova Udruženja ‘’Kap’’

Povećan broj vršnjačkog nasilja 

O ovoj temi potražili smo i stručno mišljenje advokata koji je istaknuo da se broj vršnjačkog nasilja u BiH povećava iz godine u godinu, a da su razlozi toga socijalne prirode i kao takvi imaju svoje uporište u odnosima u porodici.

-    Imao sam i imam slučajeve vršnjačkog nasilja i tu se vodi poseban krivični postupak prema maloljetnicima. Suđenja su zatvorena za javnost i uz prisustvo roditelja- kazao je advokat Kenan Ademović.  

Ne propustite