ZABORAVNI STE? – Nakon što pročitate mogući uzrok laknut će vam

Zanimljivosti
ZABORAVNI STE? – Nakon što pročitate mogući uzrok laknut će vam
Istraživanje Sveučilišta u Torontu dokazalo je da su trenuci zaboravnosti zapravo znak da vam mozak radi pravilno.

Istraživanje Sveučilišta u Torontu dokazalo je da su trenuci zaboravnosti zapravo znak da vam mozak radi pravilno. U istraživanju objavljenom u časopisu Neuron piše da kada se možete sjetiti samo određenih detalja, to može biti znak da vaš mozak bolje sortira informacije i razlučuje koja će vam informacija biti korisna u budućnosti.

Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i fokusira se na stvari koje će osobi pomoći donijeti odluke u stvarnom svijetu, kaže glavni autor studije, profesor Blake Richards. Dakle, ako nam pamćenje detalja pomaže da donosimo bolje odluke, ima smisla da naš mozak filtrira za koja nam je znanja potrebno da donesemo tačnije, logičnije odluke.

Svoje zaključke znanstvenici su temeljili na studiji iz 2007. koja je otkrila da je zaboravnost visoko razvijeni oblik inteligencije te da ljudi koji bolje pamte složene poruke, a ne jednostavne detalje, imaju viši IQ.

Zato, idući put kada u jednom trenutku zaboravite nekom rođendan, lozinku maila ili gdje ste ostavili ključeve auta, nemojte se uzrujavati jer vaš mozak vjerojatno na taj način samo stvara mjesta za bitniju memoriju koja će vam pomoći donijeti odluke od važnosti na duže staze.

Ne propustite