Ove istine o kućnom testu na trudnoću SVE ŽENE TREBAJU ZNATI!

Praktična žena
Ove istine o kućnom testu na trudnoću SVE ŽENE TREBAJU ZNATI!
Test dolazi s uputama za korištenje, no postoje važne informacije koje možda ne pišu u uputama, a koje bi svaka žena trebala znati...

Kada sumnjaju na trudnoću, većina žena najprije će kupiti kućni test na trudnoću. Test dolazi s uputama za korištenje, no postoje važne informacije koje možda ne pišu u uputama, a koje bi svaka žena trebala znati...

Svi testovi na trudnoću mjere istu stvar

Na tržištu postoji mnogo različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod liječnika ili ga kupujete po povoljnoj cijeni u ljekarni, svi testovi za trudnoću mjere istu stvar, homorn humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Test na trudnoću najbolje je napraviti ujutro (ali nije nužno)

Nakon nekoliko sati spavanja, homorn humani korionski gonadotropin može se nakupiti u urinu te biti pohranjen u mjehuru. S tolikom količinom "hormona trudnoće" urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Međutim, današnji testovi na trudnoću puno su precizniji nego prije 10 godina zbog čega testiranje ujutro nije nužno, ali želite li biti potpuno sigurni da je rezultat tačan, napravite ga u jutarnjim satima.

Skuplji testovi na trudnoću nisu tačniji

Kada kupujete kućni test na trudnoću, nemojte gledati cijenu jer će vam svaki test pokazati isto. Kod većine je prag pokazatelja trudnoće 25 jedinica, no kod nekih može biti i niži.

No važno je znati da se kod testova koji pokazuju nešto ispod 25 jedinica povećava vjerojatnost da test nije tačan jer se u tijelu inače, kada ne postoji trudnoća, nalazi mala količina hormona HCG (obično ispod 10 jedinica). Zaključak je da će svaki test biti dobar.

Ginekolog može napraviti drugačiju vrstu testa

Svi su testovi urina kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. No postoje i kvantitativni testovi koji mjere količinu HCG-a u krvotoku.

Kod žene kod koje postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda željeti napraviti kvalitativni test kako bi vidio povećava li se količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati.

Vaše zdravstveno stanje može utjecati na rezultate testa

Određeni lijekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati razinu hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U rijetkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika također mogu uzrokovati povećanje toga hormona.

Vjerujte testu

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne vjeruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene napravit će test tri puta i tek onda otići ginekologu gdje će napraviti isti test.

Ako je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan, tj. trudni ste, a ako je negativan – oprez, može biti lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije, napominje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

 

 

 

(Novi.ba/Zadovoljna.hr)

Ne propustite