PRLJAVE TAJNE RESTORANA: Ovo skrivaju od VAS

Zdrav život
PRLJAVE TAJNE RESTORANA: Ovo skrivaju od VAS
Kuhari savjetuju nikad ne naručivati morsku hranu u restoranu.

Kuhari savjetuju da nikad ne naručivate morsku hranu u restoranu koji je udaljen više od 30 kilometara od mora. Najpopularnije doba odlaska u restorane jeste ljeto, jer se po vrućinama i u atmosferi opuštanja rijetko kome da kuhati, a nije teško pronaći razlog za "počastiti se".No, postoje neke insajderske tajne koje vam se možda neće svidjeti, no dobar su savjet prilikom svih budućih narudžbi.

 

Na ovaj dan se nikad ne naručuje morska hrana

Ako ste obožavatelj ribe ili morskih plodova, tada bi trebali znati da je najgori dan za njihovo naručivanje ponedjeljak. Preko 80 posto restorana, pa čak i onih na samom moru, nemaju dostavu svježe ribe već ćete jesti onu stariju.

Također, ako ste se odlučili za jelo prženo u ulju, velike su vjerovatnosti kako ćete dobiti ribu prženu u starom ulju.Zbog toga za morske delicije radije pričekate utorak i druge dane u tjednu, rekao je poznati kuhar Anthony Bourdain Glamouru.

Osim toga, kuhari savjetuju nikad ne naručivati morsku hranu u restoranu koji je udaljen više od 30 kilometara od mora, a to smatraju zdravom logikom, jer je takva riba većinom smrznuta i samim time preskupa te manje ukusna.

Posjećujete li restoran koji je specijaliziran za nešto, nije nimalo pametno. Primjerice, u ćevabdžinici logičan je odabir ili ćevapi ili pljeskavica, u steak houseu odrezak, u talijanskom restoranu njihovi specijaliteti, u kineskom kineski... Razlog za to je da ti sastojci najviše "idu" pa su i najsvježiji. Također, vjerovatno nisu niti toliko vješti u pripremi drugih jela, pa bi osim kvalitetom, mogli biti razočarani i okusom namirnica.

Ne propustite