Istraživanje pokazalo: Proteini su odlični za prevenciju moždanog udara
Adekvatan unos proteina, naročito putem ribe, može značajno smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, otkrivaju nam znanstvenici iz Kine, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Neurology.
"Osobe, koje svakodnevno zadovolje tjelesnu potrebu za proteinima, imaju manji rizik od nastanka moždanog udara, u odnosu na osobe koje unose premalo proteina", izjavio je voditelji istraživanja prof. Xinfeng Liu.
Adekvatan unos proteina, naročito putem ribe i ribljih proizvoda, može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara za čak 20%. Znanstvenici dodaju kako svakih dodatnih 20 grama proteina može taj rizik učiniti manjim za još 6%.
Proteini pomažu u reguliranju razine krvnog tlaka, a visok krvni tlak je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak moždanog udara, prenosi Prevention.
Vrsta proteina je također važna. Prednosti su bile najizraženije kod osoba koje proteina unose pretežno putem biljnih proizvoda i ribe.
Riba je, osim proteina, odličan izvor i omega 3 masnih kiselina, kao i ostalih nutritivnih tvari koje pospješuju zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Crveno meso, s druge strane, je izvor zasićenih masti i kolesterola koji negativno utječu na kardiovaskularno zdravlje.
Ostale nutritivne tvari koje mogu značajno smanjiti rizik od nastanka moždanog udara su kalij, magnezij i dijetalna vlakna.
Izvor:centarzdravlja.net