Evo kako da temeljito operete DASKU ZA SJECKANJE!
Evo zato je važno da daska uvijek bude čista i da štetne bakterije na njoj budu uklonjene. Kada je temeljno pranje ovog kuhinjskog predmeta u pitanju, vruća voda i deterdžent jednostavno nisu dovoljna jaka kombinacija. Isto vrijedi i za mašinu za pranje suđa.
Upravo zato s vremena na vrijeme treba da koristite jače sredstvo, tačnije izbjeljivač. Sve što treba jeste da potopite dasku u izbjeljivač kako biste je sterilisali. Nakon nekoliko minuta dobro je isperite vodom i ostavite da se u potpunosti osuši.
Na taj način ćete se učinkovito riješiti bakterija i spriječiti prenos klica s daske na namirnice.
Ako ipak ne želite da koristite izbjeljivač isprobajte ovaj trik:
Sastojci:
- 2 kašike bijelog sirćeta
- 1 šoljica mlake vode
- 1 limun
- 2 kašike morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe
Upotreba:
1. Pomješajte sirće i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.
2. Limun presjecite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na urezima od noževa. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi djelovao kao piling za drvo.
3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.
4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje i kružnim pokretima istrljajte dasku pa na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.