Kako da skinete polen s auta, a da NE UNIŠTITE FARBU

Zanimljivosti
Kako da skinete polen s auta, a da  NE UNIŠTITE FARBU
Korištenje krpe uopće nije preporučljivo. Ako krpom uklanjate polen i to na suhu farbu, bez upotreba lubrikanata, može lako oštetiti farbu.

U proljeće se aktivira polen, koji pada s drveća i često ne može da se primijeti golim okom.  Ovaj cvjetni prah može da promijeni boju automobilu i zato svaki vlasnik pokušava da ga što prije ukloni. Problem može nastati ako odlučite da je skinete brisanjem i ispiranjem. Ove dvije popularne metode  uklanjanja mogu oštetiti farbu na vašem automobilu.

Korištenje krpe uopće nije preporučljivo. Ako krpom uklanjate polen i to na suhu farbu, bez upotreba lubrikanata, može lako oštetiti farbu.

Nije dobra još jedna tehnika, koju mnogi koriste kada odvezu automobil u praonicu ili sami peru ljubimca uz pomoć crijeva. Čak i sa vrućom vodom i sredstvom za pranje pod pritiskom, polen će se zadržati i čvrsto visiti. Ne samo da ga niste uklonili, već ste sada samo aktivirali neke njegove otrovne sadržaje.

Kako onda pravilo ukloniti polen?

Najbolji način je dobra stara metoda sapunjanja i nježnog uklanjanja. Sapun će omekšati polen i smanjiti njegovo prianjanje na boju. Lagano prskanje će ga ukloniti s farbe zauvijek i  bez oštećenja, piše Telegraf.

Najbolje bi bilo da ne parkirate automobil ispod drveća, iako zbog ljetnjih vrućina svi radije biraju hlad nego da ga ostave na suncu. Druga opcija je da nabavite ceradu i tako zaštitite vozilo od neželjenih mrlja.

Ne propustite