RAMAZANSKI BAJRAM

Predsjednica Grabar-Kitarović i gradonačelnik Bandić na Bajramskom prijemu u Islamskom centru u Zagrebu

Objavljeno:25.06.2017 - 11:00
A A A Times Arial

Vjernici islamske vjere slave Ramazanski bajram. U Zagrebu, središnju svečanost predvodio je muftija Aziz Hasanović koji je uputio i tradicionalnu bajramsku poruku. 

Poslijepodne će se održati svečani prijem u zagrebačkom Islamskom centru, a prisustvovat će i visoki državni dužnosnici. 

Događaju će prisustvovati i prisutnima će se obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Na bajramskoj molitvi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu, Vahid efendija Hodžić pozvao je mlade da se čuvaju iskrivljenih tumačenja islama te je ocijenio iznimno važnom činjenicu da niko iz Hrvatske nije otišao na bilo koje ratište.

- S ponosom ističemo da smo jedina zemlja u okruženju iz koje niko nije otišao na bilo koje strano ratište jer smo uvjereni da nema niti jednog razloga zbog kojeg bi netko život izgubio bilo gdje u svijetu - istaknuo je efendija Hodžić u hutbi. 

Također je izrazio zadovoljstvo, kako se izrazio, "mudrom reakcijom državnog vrha Republike Hrvatske koja poziva na dijalog i poziva na mir i sigurnost blisko-istočne krize."

Pozvao je mlade da slijede institucionalno tumačenje islama koje pružaju imami, vjeroučitelji i muallimi.

- Čuvajte se alternativnog tumečenja islama kojeg nažalost pretaču u ideologiju pa umjesto ljubavi nude mržnju, umjesto ljudskog poštenja nude nasilje i smrt diljem svijeta. Alternativni samoproglašeni tumači vjere, skučenih pogleda, retrogradnih manira koji lako posežu za silom tvrdeći da islam vraćaju njegovom izvoru, a u stvari, odvode ga u ponore samouništenja, kazao je Hodžić.

(HRT)