ODMOR ZA DUŠU: Hor "Šapat srca" večeras na bajramskom koncertu u Sarajevu (FOTO)

Bosna i Hercegovina
ODMOR ZA DUŠU: Hor "Šapat srca" večeras na bajramskom koncertu u Sarajevu (FOTO)
Hor je do sada snimio tri duhovne pjesme, „Ruža bez bodlja“, „Ihtijar“, za koju je snimljen spot i premijerno predstavljen u oktobru 2015. godine i „Mekam duše“ čija je promocija bila u martu tekuće godine, a ovu duhovnu pjesmu (dovu) smo radili u saradnji sa Mustafom ef. Isakovićem. Prošle godine u mjesecu ramazanu, članovi hora su boravili u Turskoj u periodu 16.06. - 25.06. i održali dva koncerta u Ankari i Sakaryi.

Tradicionalni bajramski koncert u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo “Bajram dođe, mirišu avlije” održat će se i ove godine prvog dana Ramazanskog bajrama u dvorani “Dom mladih” Kulturno-sportskog centra Skenderija.

Na sceni će biti oko 130 učesnika, a tim povodom razgovarali smo sa članovima hora "Šapat srca", koji će svojim nastupom uveličati ovaj večerašnji program.

Članica Almira Džanko za naš portal predstavila je hor "Šapat srca.

Hor „Šapat srca“ osnovan je 4. januara 2014. godine u Sarajevu i djeluje pri Udruženju „Metamorfoza“. Udruženje "Metamorfoza" je dobrovoljna, nevladina, interesna, nestranačka organizacija osnovana radi ostvarivanja interesa i ciljeva članova udruženja. Udruženje djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine.  

Od 2016. godine hor je mješovitog tipa i čini ga 18 aktivnih članova koji već dugi niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah. Dva puta sedmično članovi se sastaju i probe održavaju u Centru za mlade „Gorica“, te u prostorijama Vijeća mladih Općine Stari Grad gdje zajedno donosimo odluke i vršimo pripreme za naše nastupe i gostovanja.

Za tri godine rada i postojanja hor je učestvovao na različitim projektima vjerskog i generalno kulturno-umjetničkog karaktera, na preko 70 različitih programa i manifestacija kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine i šire. 

U maju 2016. godine, hor je učestvovao na 9. Festivalu ilahija i kasida Gornji Vakuf - Uskoplje 2016. gdje je učenjem ilahija “Ruža bez bodlja” i “Ihtijar” osvojio 2. mjesto.

Hor je do sada snimio tri duhovne pjesme, „Ruža bez bodlja“, „Ihtijar“, za koju je snimljen spot i premijerno predstavljen u oktobru 2015. godine i „Mekam duše“ čija je promocija bila u martu tekuće godine, a ovu duhovnu pjesmu (dovu) smo radili u saradnji sa Mustafom ef. Isakovićem.

Prošle godine u mjesecu ramazanu, članovi hora su boravili u Turskoj u periodu 16.06. - 25.06. i održali dva koncerta u Ankari i Sakaryi. 

 

 

 

Ne propustite