Najskuplja kuća na svijetu, namijenjena ljubavnici: Sad je niko ne želi kupiti! (VIDEO)

Zanimljivosti
Najskuplja kuća na svijetu, namijenjena ljubavnici: Sad je niko ne želi kupiti! (VIDEO)
Vila se prodaje od ljeta 2016.

Porodica se obogatila kroz svoje carstvo alkoholnih pića, ponajprije konjaka, a prodaju je zato što žele manju kuću za život.

Vila kralja Leopolda II, koja se nalazi na Francuskoj rivijeri u blizini Nice, počela se graditi tridesetih godina 19. stoljeća, a dovršena je početkom 20. stoljeća. Kralj ju je namijenio za ljubavnicu Blanš Žozefin Delakroa (Blanche Joséphine Delacroix), a danas je to najskuplja kuća na svijetu, koja se prodaje po cijeni od nevjerovatnih milijardu dolara.

 

Ima nekoliko bazena

luks

Brojni vlasnici

Nakon Leopoldove smrti, Blanš je izbačena iz vile “Les Cedres”, a u nju se uselio kraljev nećak, kralj Albert I. Tokom godina mijenjala je vlasnike, a trenutni vlasnik kuće je Suzan Marnijer-Lapostol (Suzanne Marnier-Lapostolle), pripadnica porodice Gran-Marine (Grand-Marnier), a vila se nalazi u posjedu njene porodice od 1920.

Porodica se obogatila kroz svoje carstvo alkoholnih pića, ponajprije konjaka, a prodaju je zato što žele manju kuću za život. Vila sadrži 10 spavaćih soba, dolazi s nekoliko manjih bazena i jednim veličine olimpijskog.

 

Prelijepi vrt krasi kuću

Osim toga, smatra se kako je u njenom sklopu i jedan od najljepših vrtova Evrope, koji se prostire na 15 hektara održavane zemlje s više od 1.500 različitih biljnih vrsta i dvadesetak staklenika s rijetkim tropskim vrstama.

 

Vojna bolnica

Osim toga, u vili je i balska dvorana, kao i ergela, koja može primiti 30 konja. Najbliži susjedi su britanski kompozitor Endru Lojd Veber (Andrew Lloyd Webber) i američki biznismen Pol Alen (Paul Allen).

 

Tokom Prvog svjetskog rata koristila se kao vojna bolnica, a nekoliko decenija poslije i kao set za snimanje filma “Uhvatite lopova”. Vila se prodaje od ljeta 2016., ali čini se kako je niko ne želi po cijeni od milijardu dolara, iako je vrijednost posjeda i same građevine procijenjena na toliko.

 

Ne propustite