NAJIZOLOVANIJA ZEMLJA AZIJE

Ovo je 10 zanimljivih činjenica o najtajanstvenijoj zemlji Azije

Objavljeno:26.06.2017 - 10:00
A A A Times Arial

Prema sjevernokorejskom kalendaru, koji je usvojen 1997, računanje vremena počinje od rođenja bivšeg predsjednika Kim Il’Sunga, koji je na svijet došao 1912 godine.  Sjeverna Koreja je najizolovanija i najtajanstvenija zemlja Azije.

Otkrivamo deset zanimljivih činjenica o ovoj zemlji, piše Telegraph.

1. Konzumiranje marihuane je legalno.

Baš kao i u Holandiji, Koloradu i Urugvaju, moguće je kupiti i konzumirati kanabis na ulici, a da vas niko zbog toga ne uznemirava.

2. Sjeverna Koreja ima najveći procenat pismenog stanovništva na svijetu – čak 100 posto.

Ipak, riječ je o zvaničnim tvrdnjama za koje nema dokaza, tako da bi ovaj podatak trebalo uzeti uz dobru dozu rezerve.

3. Prijetnje od terorističkih napada su manje nego u Francuskoj, Španiji i Njemačkoj.

U zemlji u kojoj se krađa propagandnog postera kažnjava sa 15 godina teškog rada, šanse za prolazak terorista su vrlo male.

4. Godina nije 2017.

Prema sjevernokorejskom kalendaru, koji je usvojen 1997, računanje vremena počinje od rođenja bivšeg predsjednika Kim Il’Sunga, koji je na svijet došao 1912 godine. To znači da su stanovnici u januaru proslavili ulazak u 106. godinu.

5. Stadion Prvog maja, koji može da primi 114.000 posjetilaca, najveći je stadion na svijetu.

6. Harmonika je izuzetno popularan muzički instrument.

Toliko da su jedno vrijeme svi učitelji morali da znaju da je sviraju.

7. Nije sve istina što čujete o ovoj zemlji.

Nakon posjete Sjevernoj Koreji u 2013, Isobel Jung je razotkrila nekoliko velikih mitova. “Na primjer, nismo mogli nigdje da vidimo čuvenih dvadesetak tipova frizura koje je dozvolio Kim Jong-Un”, rekla je.

8. Zakon “tri generacije kazne” jedan je od najsurovijih.

Ukoliko neko počini zločin, neće biti osuđen samo on, već i cijela njegova porodica. A ukoliko ta osoba dobije potomke u zatvoru, naredne dvije generacije će tamo morati da ostanu doživotno.

9. Sjeverna Koreja je sagradila čitavo selo u propagandne svrhe.

Da bi pokazala koliko joj dobro ide, država je na granici sa Južnom Korejom sagradila Kidjong-Dong, “Selo mira”, u kojem zapravo ne živi niko. Sva gazdinstva, škola i bolnica koji ukazuju na to da stanovništvo tu vodi srećan život, zapravo su samo maska.

10. U zemlji se nalazi čak 34.000 statua Kim Il-Sunga, a svaki građanin je dužan da nosi značku sa njegovim likom, kao znak lojalnosti.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA