SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Liči na sunčanicu, ali može da vas ubije

Zdrav život
SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Liči na sunčanicu, ali može da vas ubije
Ovih dana borimo se i tek ćemo se boriti sa visokim temperaturama.

SUNČANICA – Oblik toplotnog udara koji nastaje izlaganjem glave direktnom uticaju sunčevih zraka.

SIMPTOMI: Slabost, mučnina i povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo u licu, zujanje u ušima. U težim slučajevima dolazi do omamljenosti, proširenja zjenica i nesvjestice uz ubrzane otkucaje srca i plitko ubrzano disanje, a u najtežim slučajevima može doći i do opasnosti po život.

PRVA POMOĆ: Prenijeti osobu u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, osloboditi je suvišne odjeće, stavljati hladne obloge na glavu, ako je pri svjesti davati hladne napitke.

TOPLOTNI OSIP – Nadražaj kože izazvan prekomernim znojenjem zbog toplog vremena. Izgleda kao skup plikova ili prištića koji se najčešće javljaju na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na unutrašnjem dijelu lakta.

SIMPTOMI: Crveni osip sa jakim svrabom

PRVA POMOĆ: Osigurati boravak u hladovini ili rashlađenoj prostoriji i obući suhu odjeću. Nanositi hladne obloge na osip. Kod ovakvih osoba obično se ne preporučuje nanošenje krema, već upotreba dječjih pudera za kožu.

TOPLOTNI GRČEVI – Bolni grčevi u mišićima koji se javljaju nakon velikih fizičkih opterećenja kod osoba koje se mnogo znoje. Osobe koje se obilno znoje su osetljivije na mogućnost pojave toplotnih grčeva jer se znojenjem gubi so, a smanjen nivo soli u mišićima izaziva bolne grčeve u rukama, nogama ili stomaku.

SIMPTOMI: Koža je bleda i znojava, temperatura normalna, a na zgrčenom mišiću možemo opipati zadebljanje.

PRVA POMOĆ: Potrebno je da osoba prestane sa svim aktivnostima, skloniti je sa sunca u hlad ili rashlađenu prostoriju, dati joj da pije vodu ili prirodne voćne sokove. Ne nastavljati s napornim fizičkim radom ni nekoliko sati poslije grčeva, jer se može javiti iscrpljenost ili toplotni udar. Ukoliko grčevi potraju duže od sat vremena, potražiti medicinsku pomoć.

 

Ne propustite