SVAKA DJEVOJKA/ŽENA MORA ZNATI: Što je to "gaslighting" i zašto NE SMIJETE BITI U TAKVOJ VEZI!

Praktična žena
SVAKA DJEVOJKA/ŽENA MORA ZNATI: Što je to "gaslighting" i zašto NE SMIJETE BITI U TAKVOJ VEZI!
Niste sigurni ili niste čuli za gaslighting? Dovoljan razlog da odmah pročitate tekst!

Niste sigurni ili niste čuli za gaslighting? Dovoljan razlog da odmah pročitate tekst!

Možda ste nekad čuli za termin "gaslighting" koji bi trebao opisati emocionalno zlostavljanje, ali niste imali priliku da pročitate nešto više o tome ili prepoznate da li je to problem u vašoj vezi. Većina žena i ne prepoznaje da je zlostavljana na ovaj način jer je ova vrsta zlostavljanja toliko suptilna dok vas potpuno ne izludi.

Gaslighting u bukvalnom prijevodu  bi značilo da nekog pokušavamo da napravimo ludim. Termin je uzet još davnih 40ih godina iz istoimene drame "Gas Light" gdje je glavni lik pokušavao da ubijedi suprugu kako joj se pričinjavaju stvari koje su se stvarno dešavale. Tačnije, pokušavao je da je napravi ludom sve dok ona zaista nije počela vjerovati kako je u njoj problem. Zvuči zaista strašno i iscrpljujuće, pa pogledajte u nastavku znakove koji upozoravaju da imate posla s partnerom koji je gaslighting zlostavljač.

Uvijek se izvinjavate

U skoro svakoj svađi vi ste ta koja je krivac i koja je sve izazvala svojim ponašanjem, vi ste ta koja je nerazumna i na kraju je uvijek isti scenario - Vi ste ta koja kaže "Izvini". Vaš dragi uvijek ima spremne argumente zašto ste krivi i što je nagore oni zaista logično zvuče.

Niste sretni, ali nikako ne shvatite zbog čega tačno

Volite ga i ubijeđene ste da su i s njegove strane osjećanja ista, međutim imate neki čudni osjećaj i jednostavno niste kompletno sretni i ne možete se opustiti. Teško vam je objasniti što vam to fali za sreću jer strasti ima u ogromnim količinama i sigurni ste da ga volite i više nego što je zaslužio.

Pokušavate  opravdati njegove postupke

Lažete sebe, ali i  druge kada pričate o njemu. Prestali ste dijeliti neke detalje iz veze, jer ne možete dovoljno opravdanja naći za njega. U suštini znate i sami da nešto nije u redu, ali ne shvatate što jer sve do sada glavni "krivac" ste bili vi.

Uvijek ste vi ta koja pretjerujete

U vašoj vezi on je praktično bezgrešan i na svaku primjedbu reaguje rečenicama poput ove: "Ljubomorna si jer sam joj odgovorio na poruku? To je tako djetinjasto, mislio sam da nismo jedan od tih parova"... i prvo što ćete pomisliti kako je u pravu i kako pretjerujete i svaka vaša sljedeća primjedba bude odbačena sličnim komentarima.

Primjećujete da ste se promijenili

Kada se osvrneš u prošlost shvataš da si ranije bila mnogo mirnija, sretnija i samopouzdanija osoba. Dok si u sadašnjoj vezi uglavnom nervozna paranoična i gubiš kontrolu na sitnicama. Osjećaš se iscrpljeno, ali  i zavisno od partnera i osjećaš da ne možeš bez njega, a teško ti je i s njim.

 

Pored ovih osnovnih 5,  postoji mnogo više suptilnijih i opasnijih načina na koji gaslighting zlostavljači vrebaju svoj žrtve. Ako bilo od ovih signala primijetite, reagujte odmah. Obavezno svojoj najboljoj prijateljici prepričajte bar probleme koji vas muče, jer će nekad ona primijetiti prije vas i upozoriti u kakvom odnosu se nalazite.

 

 

(Novi.ba/Cosmopolitan)

Ne propustite