KAKO PREPOZNATI DOMAĆU JAGODU? Pripazite na ove 3 stvari i sigurno ćete kupiti domaći proizvod

Zanimljivosti
KAKO PREPOZNATI DOMAĆU JAGODU? Pripazite na ove 3 stvari i sigurno ćete kupiti domaći proizvod
Na našim tržnicama sve češće se pojavljuju jagode iz Španjolske, Turske i Amerike.

“Prave domaće jagode ćete u prvom redu prepoznati po njihovoj svježini koju vidite odmah prostim okom, po zelenoj peteljci.” objašnjava Željko Mavračić iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.
Prodavači uvoznih jagoda mogu regulirati cijenu paketa jagoda, tako da nemojte da vas cijena potpuno zavara. U pravilu je cijena domaćih jagoda viša radi više cijene proizvodnje ali i manje količine koja se proizvodi. S vremenom pada i cijena domaćih jagoda, no to ovisi o sezoni i prodaji.

Boja domaće jagode
Jedna od prvih razlika uvozne i domaće jagode je boja. Kada prerežete uvoznu jagodu dobit ćete presjek bjelkasto roze boje. Najčešće neće biti puno sjemenki, a centar bi mogao biti skroz bijel. Također ako je jagoda potpuno crvena iznutra kao i izvana, također se radi i tretiranom voću. Razlog bijele unutrašnjosti i manjka sjemenki je nedostatak pravog sunca. Kada se jagode proizvode na veliku količinu, pokrivaju se crnim najlonom kako bi primile toplinu, ali ne i sunce.
Domaće jagode imaju različite boje – od tamno crvenih do svjetlijih. Unutrašnjost im je rozo-crvena i ima mnogo sjemenki. Boja peteljke biti će svjetlo zelena. Postoji šansa da ćete na štandovima naići na blago zelene jagode, to je dokaz da su ubrane nedavno.

 

Ne propustite