OVO NE BISTE SMJELI IGNORISATI: Evo šta se događa sa vašim tijelom 10 sati nakon što nanesete lak za nokte (FOTO)

Porodica i zdravlje
OVO NE BISTE SMJELI IGNORISATI: Evo šta se događa sa vašim tijelom 10 sati nakon što nanesete lak za nokte (FOTO)
Dobro je poznato da ne bismo trebali koristiti lak za nokte toliko često, jer on može uzrokovati da nokti budu suhi i može izazvati žutilo na njima.

Opasnosti od laka za nokte leži zapravo u njegovoj toksičnosti. 

Neka moderni kozmetički preparati za njegu noktiju sadrže sljedeće komponente, koje ozbiljno štete vašem zdravlju: 

- Toluen - otopina koja noktima daje glatkoću i čuva pigment. Toluen može utjecati na centralni nervni sistem i uzrokovati reproduktivne poremećaje. Glavobolja, slabost, nevjestica, mučnina samo su neke od mogućih posljedica, piše Bright Side 

- Formaldehid - ako patite od alergija, kontakt sa formaledihodom može izazvati dermatitis i moguće opekotine. U težim slučajevima to može izazvati poremećaje srčanog ritma, konvulzije, pa čak i rak. 

- Difelin fosfat - se koristi kao miris. Prisustvo ove komponente može izavati endokrini poremćaj, ginekološle bolesti i bolesti respiratornog trakta. 

Naučnici su sproveli istraživanje sa grupom od 24 žene. Šest sati nakon nakon nanošenja laka za nokte, većina učesnica je pokazala povišene razine difelin fosfata - derivat trifenil fosfata koji se formira u procesu metabolizma. 10 sati nakon početka eksperimenta, nivo difenil fosfata i tijela svih učesnika porasla do 7 puta iznad norme. Ovi rezultati su zaista alarmantni. 

lak2

 

Na sljećoj stranici možete pogledati kako izabrati lak koji neće štetiti vašem zdravlju... 

 

Ne propustite