Da li znate da je kokosovo ulje štetno za jelo poput goveđeg loja i maslaca?

Zdrav život
Da li znate da je kokosovo ulje štetno za jelo poput goveđeg loja i maslaca?
Kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline .

Savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC. Zadnje vrijeme se vodi puno rasprava o štetnosti i koristima kokosovog ulja.

Koliko je zdravo za jedenje, a koliko je dobra zamjena za kupovne kozmetičke proizvode, provjerite sami...

Kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu "lošeg holesterola", stoji u smjernicama Američke udruge za srce (AHA). Ono se obično prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC. Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.

Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina. foto: Dreamstime Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL kolesterola" u krvi, što može dovesti do začepljivanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto). Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza.

Štetnost kokosovog ulja se odnosi na jedenje, ali dokazano je korisno i zdravo kao kozmetika.

 

Ne propustite