KRASTAVAC – osvježavajući plod koji čuva vaše zdravlje, pomažu kod mršavljenja...

Zdrav život
KRASTAVAC – osvježavajući plod koji čuva vaše zdravlje, pomažu kod mršavljenja...
Krastavci ublažavaju upalne procese u tijelu.

Sa naučnog stanovišta on spada u voće poput paradajza, ali se u svakodnevnom govoru naziva povrćem, pa ćemo se i mi služiti tim termi

Danas se uzgaja gotovo svugdje na svijetu.

Ljekovita svojstva krastavaca
 
1. Pomažu zdravlju srca

Viši unos tog minerala značajno smanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

2. Djeluju protuupalno

Krastavci ublažavaju upalne procese u tijelu tako što suzbijaju djelovanje upalnih enzima poput ciklooksigenaze 2.

3. Ublažavaju bol


Protuupalni spojevi flavonoidi i tanini u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol.

Kao što su pokazale studije, krastavac se tradicionalno koristi u liječenju glavobolja.
 
4. Hidratiziraju iznutra i izvana

Sjemenke djeluju osvježavajuće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni.

5. Preveniraju neurološke bolesti


Protuupalni spoj fisetin prisutan je u krastavcima, jagodama i grožđu.

Smatra se da je važan za zdravlje mozga jer usporava starenje ganglija i pomaže pri očuvanju kognitivnih funkcija kod bolesnika od Alzheimera.

6. Smanjuju rizik od raka


Krastavci sadrže polifenole lignane koji smanjuju rizik od nekih tipova raka i kardiovaskularnih bolesti te biljne nutrijente kukurbitacine koji djeluju antikancerogeno.

Naučnici su utvrdili da aktivnost kukurbitacina može blokirati receptore za razvoj kancerogenih stanica, primjerice receptore JAK-STAT i MAPK.

7. Štite zdravlje kostiju


Krastavci su dobar izvor vitamina K.

Nužan je za zdravlje kostiju, a njegov nizak unos povećava rizik od prijeloma.

8. Pomažu kod mršavljenja


Krastavci su niskokalorično povrće. Imaju samo 16 kalorija po šalici te sadrže vlakna.

Namirnice koje obiluju vlaknima pomažu pri održavanju zdrave tjelesne težine.

9. Osvježavaju dah


Povrće bogato vodom i vlaknima poput krastavaca potiče proizvodnju sline koja ispire nakupljene bakterije i uklanja zadah.

 

10. Poboljšavaju probavu


Krastavci su bogati vodom, a njihova kora sadrži netopiva vlakna.

Voda i vlakna pomažu da hrana brže i lakše prođe probavnim traktom, sprečavajući tako zatvor.
 

Ne propustite