NAJLJEKOVITIJA BILJKA NA SVIJETU: Kod nas raste kao korov, a liječi sve moguće bolesti (FOTO)

Zdrav život
NAJLJEKOVITIJA BILJKA NA SVIJETU: Kod nas raste kao korov, a liječi sve moguće bolesti (FOTO)
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sevjernoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

48-glog3

 

Lijek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i začepljenja krvnih sudova, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i djelotvoran tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova. Pospješuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

 

U nastavku pročitajte koje su to druge primjene gloga...

Ne propustite