„LJETNI“ STOMAČNI VIRUS: LJEKARI SAVJETUJU – paziti na skladištenje hrane i ishranu!

Vijesti
„LJETNI“ STOMAČNI VIRUS: LJEKARI SAVJETUJU – paziti na skladištenje hrane i ishranu!
Ljekari upozoravaju kako sladoledi i hladni napici mogu izazvati stomačne tegobe svojstvene ovom dobu godine.

Ljetne temperature u svima bude želju za hladnim napicima i sladoledima.

Ljekari upozoravaju kako upravo sladoledi i hladni napici mogu izazvati stomačne tegobe svojstvene ovom dobu godine.

"Ne pazi se na to šta se jede, pa dolazi do proliva ili drugih stomačnih tegoba. Naročito je djecu teško odgovoriti od toga da uzmu sladoled", rekli su iz Službe hitne medicinske pomoći u Doboju.

Broj pacijenata nije povećan, već je uobičajan u ovo doba godine, stoga se ne može govoriti o epidemiji, naveli su.

Simptomi stomačnog virusa najčešće traju do dan ili dva, te se najčešće liječe u ambulanti, dodali su iz dobojske Službe.

U mostarskom Domu zdravlja je povećan broj pacijenata s crijevnom virozom, te kako su najčešći uzroci neadekvatno skladištena hrana.

Također, pacijenti često dolaze na infuziju, te su savjetovali kako je potrebno češće kontrolirati hranu i paziti na unos tekućina u organizam. Preporučuje se kupovina flaširane vode i nošenje vlastite sa sobom kako bi se regulirao unos tečnosti u organizam.

"Prema podacima s terena slučajevi pacijenata sa stomačnim virusom kreću se u granicama prosjeka za ovo doba godina", naveli su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Simptomi stomačnog virusa su najčešće proliv i povraćanje, u nekim slučajevima i povišena tjelesna temperatura, naveli su iz ove zdravstvene institucije, te su savjetovali kako je kod ovakvog stanja neophodno uvesti higijensko-dijetetski način ishrane uz stalnu rehidraciju organizma, tačnije unošenje tekućine i elektrolita koji se gube uslijed proliva i povraćanja.

"U ovom ljetnom periodu najbitniji aspekt je sigurnost namirnica koje unosimo u organizam u smislu adekvatne higijene, termičke obrade i čuvanja na određenim temperaturama.  Ako se ne ispoštuju navedena pravila, ljetna ishrana može biti rizična zbog visokih temperatura, a rizik je veći ukoliko koristimo lako kvarljive namirnice (meso, jaja, mliječni proizvodi...)", poruka je iz JU Doma zdravlja KS-a.

 

(Novi.ba/ Radiosarajevo.ba)

Ne propustite