GADDAFI SAKRIO MILIJARDE – Nitko ne zna gdje su tačno

Zanimljivosti
GADDAFI SAKRIO MILIJARDE – Nitko ne zna gdje su tačno
Brutalni i krvavi pad Muammara Gaddafija 2011. godine pokrenuo je međunarodni lov na njegovo blago. Sada su Ujedinjeni narodi objavili izvještaj kako je većina Gaddafijevog blaga skrivena na raznim stranama Afrike.

Brutalni i krvavi pad Muammara Gaddafija 2011. godine pokrenuo je međunarodni lov na njegovo blago. Sada su Ujedinjeni narodi objavili izvještaj kako je većina Gaddafijevog blaga skrivena na raznim stranama Afrike. Panel stručnjaka objavio je izvještaj na 299 stranica o neprestanom kaosu koji vlada u postgaddafijevoj Libiji. U izvještaju među ostalim se nalaze dokumenti, fotografije i intervjui u kojima je detaljno navedeno kako se Gaddafijevo blago, zaštićeno UN-ovom rezolucijom, slobodno selilo po cijelom kontinentu.

Godinama su se mogle čuti priče kako su njegove milijarde dolara, te najmanje šest miliona karata dijamanata i neutvrđeni broj zlatnih poluga skrivene u Južnoj Africi. Vjeruje se kako je 20 milijardi dolara skriveno u četiri banke, dok je ostatak skriven po raznim skladištima i bunkerima oko Pretorije i Johannesburga.

2013. godine Južna Afrika je pristala novoj libijskoj vladi vratiti libijske fondove, koji su prema današnjem kursu vrijedili oko 800 miliona dolara. No, južnoafrički dužnosnici, kao ni UN tada nisu spominjali što napraviti s navodnim ostatkom novca, dijamantima i zlatnim polugama koje su ostale zaključane.

UN je ovih dana objavio kako je bilo daleko više Gaddafijevog novca koji je ostao skriven u Južnoj Africi nego što se ranije mislilo. Dodatnih osam milijardi dolara premješteno je iz Standard Banke u Južnoj Africi na račun u banci Stanbic u Keniji.

Nadalje, navodno se u Zapadnoj Africi na nekoliko lokacija nalazi skrivena veća količina novca, a da te lokacija zna jedna osoba. UN-ov panel je otkrio kako im je dojavljeno iz šest izvora kako ta osoba pokušava novac prebaciti natrag u Libiju.

Ta gotovina navodno tamo čeka da je lokalna kompanija Societé Transport Convoi International prebaci u Tripoli. Ta bi tvrtka za taj posao trebala dobiti između 10 i 35 posto iznosa. Iako vlada Burkine Faso tvrdi da ta kompanija ne postoji, u UN-u vjeruju u njeno postojanje.

U Accri, glavnom gradu Gane također se nalazi dio legendarnog Gaddafijevog blaga. Prema UN-u, novac je spremljen u kutije koje su označene pečatom humanitarne organizacije Le Comité International pour la Protection des Droits de l’Homme. Novac je u Accri navodno bio do februara 2016. godine nakon čega je preseljen u drugu državu.

Istraga je također otkrila da su razne pobunjeničke grupe pokušale s tim novcem kupiti oružje, što UN tumači kao potvrdu da neki Gaddafijevi lojalisti imaju pristup novcu.

Kao što je i uobičajeno kada se pojave informacije o nekom skrivenom blagu, tako su se i ovaj put javile brojne grupe koje tvrde da predstavljaju novi režim u Libiji, ne bi li se na taj način domogle novca.

Inače, UN-ova istraga o Gaddafijevom blagu je počela nakon što je otkrivena afera Panama Papers, gdje je među ostalim pronađen podatak da je fond iz kojeg su se financirali Gaddafijevi investirao u naftu u nekoliko afričkih zemalja, kako bi što lakše selili novac s jednog računa na drugi. Isti fond, otkriveno je u toj aferi, ima dionice u kompaniji Vision Oil Services, koju vodi panamska pravna tvrtka Mossack Fonseca. Vision Oil Services osnovana je 2007. godine, ali nije imala nikakve aktivnosti sve do marta 2011., uoči sumraka Gaddafijevog režima, piše express.hr.

Ne propustite