Hiljade spinnera povučeno iz prodaje: O tome se oglasila i žena koja je "kriva za sve"

Porodica i zdravlje
Hiljade spinnera povučeno iz prodaje: O tome se oglasila i žena koja je "kriva za sve"
Ostaje još puno modela koji su sigurni za igru.

U Velikoj Britaniji već je povučeno dosta spinera. Zapravo, kako javljaju iz britanskog Bath and North East Somerset Councila : "Ostaje još puno modela koji su sigurni za igru, a ove koji bi mogli nauditi maloj djeci ionako je bolje skloniti s puta".  

Već smo pisali o roditeljima koji upozoravaju javnost na rizike igranja s fidget spinnerima, no ovih je dana u medijima odjeknula vijest kako je s polica trgovina već povučeno na hiljade spinnera, nakon što je širom svijeta zabilježen veći broj ozljeda. No, da ne širimo paniku - riječ je o ozljedama za koje su zapravo više kriva djeca od samih proizvođača, ali kako nijedna igračka na ovom svijetu nije 100 posto sigurna za korištenje, posebno ne kada je riječ o djeci mlađe dobi, tako su i sada, predostrožnosti radi, s polica povučeni spinneri koji svijetle (zbog LED baterija u njima) te dosta modela koji po sebi imaju sitne dijelove koji mogu otpasti te ih malo dijete tada lako može progutati.

S tim se definitno slaže mama Kelly Rose Joniec iz Texasa, čija je kćer zaista skoro umrla jer je progutala spomenutu LED-icu koja joj je zapela u grlu te su joj dijelove spinnera morali vaditi operacijom grla. Malena je srećom sada dobro (na vrijeme su reagirali pa baterija nije nanijela veće ozljede unutarnjim organima), no da takvih situacija ne bi bilo više, vlasti brojnih zemalja odlučile su zabraniti ili barem odaslati jasno upozorenje vezano uz korištenje ove mega popularne igračke.

 

A o svemu tome oglasila se i ona koja je "kriva za sve" - osoba koje je još 80-ih godina prošlog stoljeća napravila prvi spinner - ali ga je namijenila djeci za smirenje (činjenice koje već dobro znamo) te od ove pošasti nije zaradili niti centa. Njeno je ime Catherine Hettinger. Ona je Amerikanka koja danas ima 62 godine. Kako je medijima ispričala, prvi amaterski prototip napravila je sama, a zadnjih osam godina čuvala je kod kuće svoj izum, stari prototip današnjeg spinnera, ali u datom trenutku nije imala dovoljno novca za podmirenje troškova papirologije, poboljšanja, proizvodnje i stavljanja proizvoda na tržište. I tako je ostala "kratkih" rukava ne zaradivši ništa, iako danas nema kutka svijeta u kojem ga netko ne vrti u rukama.

catherine

"Nema veze, meni je samo drago da su ljudi prepoznali po čemu je spinner dobar, ali se svesrdno nadam da zbog njega neće doći do još koje tragedije", izjavila je nakon što se po medijima počelo pisati, osim o popularnosti, i o tragedijama koje je izazvala ova igračka.

No, unatoč ovim informacijama svi ipak manje-više poručuju - bez panike, pazite na klince, ne kupujte im one sa sitnim dijelovima i oštrim rubovima, barem ima toliko vrsta da svako dijete može imati onog prilagođenog upravo njemu.

Ne propustite