Istraživanje pokazalo: Tinejdžeri PASIVNI kao šezdesetogodišnjaci!

Zanimljivosti
Istraživanje pokazalo: Tinejdžeri PASIVNI kao šezdesetogodišnjaci!
Pedeset do sedamdeset pet posto adolescenata ne drži se predloženih smjernica kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti, što je rezultat današnjeg stila života.

Istraživači iz Baltimora ustanovili su alarmantno nizak nivo aktivnosti kod starijih tinejdžera, mnogo niži od očekivanog. Podaci koji su najviše zapanjili naučnike jesu oni koji pokazuju da su devetnaestogodišnjaci toliko spori, da bi mogli da se uporede s osobama u šezdesetim godinama, prenosi portal Nezavisne novine.

Pedeset do sedamdeset pet posto adolescenata ne drži se predloženih smjernica kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti, što je rezultat današnjeg stila života. Na osnovu nove studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta "Džon Hopkins" pretpostavlja se da je to razlog rastuće epidemije gojaznosti u SAD. Tačnije, da su za neaktivnost mladih odgovorne društvene mreže koje utiču na zdravlje tinejdžera. Istraživanje je sprovedeno nad šest različitih starosnih grupa, od adolescencije do kasne zrelosti.

Aktivnost se povećava nakon 20. godine, ali nakon 35. ona ponovo opada. Stručnjake je najviše zabrinulo to što su tinejdžeri toliko neaktivni, da mogu da se uporede s osobama starijim 40 godina od njih. Zdravstvena svjetska organizacija predložila je minimum sat vremena fizičkih aktivnosti dnevno adolescentima.

Dvadeset odsto momaka i 50 posto djevojaka nisu se pridržavali sugestija. Kod mladih između 12 i 19 godine, veći je procenat onih čija je aktivnost bila manja od sat vremena dnevno (50 odsto dječaci i 75 odsto djevojčice). "Veliko je pitanje kako rasporediti dnevne obaveze da bi bilo više vremena za fizičku aktivnost", navodi Vadim Zipunjikov, jedan od autora istraživanja. U istraživanju je učestvovalo 12.529 mladih čija je aktivnost mjerena uređajem za praćenje. Istraživači su zaključili da je neophodno preduzeti mjere na nivou obrazovanja kako bi se nivo aktivnosti kod mladih povećao.


(Novi.ba/Nezavisne.com)

 

Ne propustite