Zbog čega ne bismo smjeli kuhati povrće GRAŠAK, BLITVU ili KUPUS ?

Objavljeno:19.06.2017 - 17:14
A A A Times Arial

Kuhanje povrća, pogotovo duži vremenski period, može da bude veoma loše kada su u pitanju sve zdrave stvari koje se u njemu nalaze.

Najveći dio zdravih nutrijenata u povrću gubi se prilikom kuhanja.

Zato voda postaje zelena prilikom kuvanja povrća kao što je brokoli, a svoje nutrijente kuvanjem gube i grašak, blitva i kupus .


Ovo je posebno važna informacija jer dolazi ljeto i mnogi ljudi pokušavaju da počnu da se hrane zdravije.

Svega nekoliko minuta onesposobljava antiokasidanse u brokoliju da se efikasno bore protiv kacergoenih materija koje izazivaju rak.

To se odnosi i na mnogo drugo povrće bogato vitaminima i mineralima jer u zavisnosti od načina spremanja mi “otključavamo” ili “zaključavamo” zdravstveni potencijal koji nam ono nudi.

Zato je prilikom spremanja brokula, i većine drugog zdravog povrća, najbolji metod parenje jer na taj način važni vitamini kao što su A i C neće završiti u ključaloj vodi.

Ako se ipak odlučite na kuhanje, najbolje je da povrće kuhate jako kratko, na niskoj temperaturi i sa jako malo vode u šerpi ako želite da ono sačuva što više vitamina i minerala.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!