Stvari koje niste znali o omraženim STRIJAMA

Praktična žena
Stvari koje niste znali o omraženim STRIJAMA
Strije su male linije na našoj koži koje se kod mnogih žena pojave u trudnoći. Zašto ih dobijemo i možemo li poduzeti nešto kako bismo ih spriječili?

Strije su male linije na našoj koži koje se kod mnogih žena pojave u trudnoći. Zašto ih dobijemo i možemo li poduzeti nešto kako bismo ih spriječili? 

Strije su zapravo ožiljci

Poznate u medicinskoj struci kao striae gravidarum, strije su oblik ožiljka koji se često pojavljuje uslijed naglog povećanja kilograma i rastezanja kože kao što se događa u trudnoći. Kao i svi ostali ožiljci, strije su znak da se vaše tijelo prirodno liječi pokušavajući popraviti i ojačati oštećenu kožu.

Najčešće su u razdoblju trudnoće i puberteta

Zbog jakog rastezanja kože, većina trudnica će dobiti barem neke strije - i mnoge majke zapravo su vrlo ponosne na ovaj vizualni podsjetnik na ono što je njihovo tijelo postiglo. Drugi glavni krivci su pubertet i brzi dobitak ili gubitak težine koji također može uzrokovati strije. Isto tako, neki medicinski lijekovi koji utječu na količinu kolagena koje vaše tijelo proizvodi mogu također rezultirati strijama.

Ne morate biti prekomjerne težine

To je mit da samo osobe s većom ili prekomjernom težinom dobivaju strije. Mršave i žene s prosječnom težinom također mogu dobiti strije u trudnoći ili u drugim slučajevima, stoga nemojte misliti da ste imuni samo zato što ste u dobroj formi!

Svatko ih može dobiti

Strije su prirodne i normalne - čak i slavne osobe poput Jessice Albe, Jennifer Lopez i Cindy Crawford priznaju da ih imaju. I muškarci ih također mogu dobiti. Strije na muškarcima obično se javljaju zbog iznenadnog dobitka ili gubitka težine ili prebrzog rasta mišića.

Nasljedne su

Ako je vaša majka u trudnoći dobila strije, najvjerojatnije je da ćete ih i vi dobiti.

Mogu se pojaviti bilo gdje

Strije se mogu pojaviti gotovo bilo gdje na tijelu, iako je na licu najmanja šansa. Najvjerojatnija mjesta su područja oko trbuha, grudi, stražnjice, bedra, podlaktica i nadlaktica, a za vrijeme trudnoće trbuh i grudi su pod najvećim rizikom.

 Možete ih izblijediti prirodnim načinima

Dobra je vijest je što postoje prirodni načini kojima ćete izblijediti strije i učiniti ih manje vidljivima ako to želite. Aloe vera gel, krumpir, limunov sok i maslinovo ulje samo su neki od sastojaka koji će vam pomoći u tome.

 Brzo djelovanje za učinkovite rezultate

Ako ste dobili strije i želite da budu manje vidljive, pokušajte ih izblijediti čim prije, kada se još formiraju, odnosno kada su još ružičaste ili ljubičaste. Vaša koža pokušava u tom trenutku iscijeliti i to je najučinkovitije vrijeme u kojem će vam prirodni sastojci pomoći da strije učinite gotovo nevidljivima. 

 

 

(Novi.ba/klokanica.hr)

Ne propustite