Trikovi s običnom kuhinjskom soli koje morate znati

Praktična žena
Trikovi s običnom kuhinjskom soli koje morate znati
Najčešće korišteni začin bez kojeg bi nam bilo teško zamisliti život nekoć je toliko vrijedila da su Rimski vojnici kao plaću dobivali sol, a i sama riječ plaća je potekla iz nje (salt-salary).

Najčešće korišteni začin bez kojeg bi nam bilo teško zamisliti život nekoć je toliko vrijedila da su Rimski vojnici kao plaću dobivali sol, a i sama riječ plaća je potekla iz nje (salt-salary). Dugo godina ona je bila glavno sredstvo razmjene.

Ovo je nekoliko super trikova za koje vam je potrebna samo obična kuhinjska sol:

Ublažava ubode komaraca

Uzmite nekoliko velikih žlica soli i dodajte malo vode te pomiješajte sastojke kako biste dobili gustu pastu (vodu polako dodajte da ne bi ispalo prerijetko). Namažite ugriz pastom i pustite da se osuši.

Tjera mrave iz kuće

Imate li problema s mravima u svom domu, naprosto posipajte malo soli na mjestima gdje se najčešće skupljaju. Ako je vaš problem veći od par mravaca, tada par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i kada se ohladi prelijte u raspršivač.

Protiv vlage

Sol odlično upija vlagu u svim prostorijama, a kako bi uklonili vlagu iz  sobe treba vam što ravnija i šira posudicu. U nju stavite od pola kilograma do kilogram krupne soli, a već nakon par dana ćete vidjeti koliko je vlage upila.

Bez prskanja ulja

Ako vas kod korištenja tave uvijek smeta ulje koje prska i može ostaviti opekline, jednostavno prije nego što dodate meso ili ribu ulje pospite s prstohvatom soli te neće doći do prskanja.

Uklanja miris iz obuće

Sve što trebate napraviti je napuniti platnene ili pamučne vrećice (možete koristiti komad tkanine koji ste zavezali kuhinjskom gumicom). Sol stavite u njih te postavite u obuću. Ostavite nekoliko sati i primijetit ćete kako je sol upila neugodan miris

Očistite peglu od kamenca

Na dnu pegle kroz rupice koje ispuštaju paru često se zna skupljati kamenac, osobito ako ne koristite uvijek destiliranu vodu. Da biste uklonili kamenac i nečistoće, uključite peglu na najjaču temperaturu, posipajte malo soli na običan papir te ga dobro "ispeglajte".

Ne propustite