Veći rizk od obolijevanja SRČANIH BOLESTI imaju PESIMISTI

Objavljeno:17.06.2017 - 09:55
A A A Times Arial

Pesimizam je snažan faktor rizika za smrt uslijed  koronarne bolesti srca. Ovo je utvrđeno ispitivanjem na 2.267 sredovječnih i starijih muškaraca i žena iz Finske.


Liječnici s psihijatrijskog odjela jedne finske bolnice su pronašli da osobe s visokom razinom pesimizma imaju veći rizik umiranja od posljedica koronarne bolesti srca (KBS). Optimizam nema nikakvog učinka na smrtnost.

Pesimizam ili optimizam, u znanstvenom smislu, utvrđuju se stavom ljudi prema budućnosti. Očekuju li oni veći broj poželjnih ili nepoželjnih događaja u nastavku života.

Razina pesimizma se može jednostavno mjeriti i može biti vrlo koristan alat, zajedno s ostalim poznatim čimbenicima rizika poput dijabetesa, visokog tlaka ili pušenja za utvrđivanje rizika smrtnosti od posljedica KBS-a“ rekao je Dr. Mikko Pänkäläinen, voditelj istraživanja.

 

Kod pesimista, 2,2 puta viši rizik umiranja

Tokom 11-godišnjeg praćenja ispitivanih osoba, od KBS-a je umrlo 121 muškaraca i žena. Znanstvenici su utvrdili da je u toj grupi bio puno veći udjel pesimista nego u skupini preživjelih. Statistički, uspoređujući najviši i najniži kvartil pesimizma, kod osoba iz gornjeg kvartila je zabilježen 2,2 puta viši rizik umiranja od KBS-a u odnosnu na najniži kvartil.


Razina pesimizma i optimizma se utvrđivala revidiranim  Life Orientation Testom (LOT-R).  Testirane osobe su se izjašnjavale bodovanjem od 0 (uopće ne) do 4 (itekako) o izjavama poput ovih:

-U nesigurnim vremenima, obično očekujem najbolje
-Ako bi nešto moglo krenuti po zlu, kod mene će se upravo to i dogoditi
-Uvijek sam optimističan o svojoj budućnosti
-Teško bih mogao očekivati da će se stvari odvijati na moj način
-Rijetko računam da će mi se dogoditi dobre stvari
-Općenito, očekujem više dobrih događaja nego loših

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!