AKNE I FLEKE NA LEĐIMA : KAKO IH SE RIJEŠITI?

Porodica i zdravlje
AKNE I FLEKE NA LEĐIMA : KAKO IH SE RIJEŠITI?
Bubuljice nastaju zbog preaktivnih lojnih žlijezda na leđima.

Bubuljice na leđima su česte i dosadne, a od njih podjednako pate i oni u pubertetu i odrasli. Iako su drugačije nego akne po licu, ipak imaju i nekih sličnosti. Nastaju zbog preaktivnih lojnih žlijezda na leđima, prenosi portal Male ženske teme. Ako želite da naučite kako da ponovo imate lijepa i čista leđa, nastavite čitati.

Bubuljice po leđima

Metod I – prirodni načini

1. Radite piling pomoću abrazivne(grublje) spužve ili lufe. Ali nemojte trljati previše jako jer ćete povećati iritaciju.

2. Slana voda. Idite na plažu. Neka vaša leđa budu potopljena u slanu vodu oko 10min. Zatim sjedite na suncu 10-5 minuta. Sunce će isušiti bubuljice. Ali, nemojte pretjerivati ni sa ovim jer ako dobijete opekline, to će samo pogoršati situaciju.

3. Probajte cink. Nije uobičajni lijek za akne, ali je jako učinkovit u nekim slučajevima, jer je poznati neprijatelj akni. Cink je metal koji ljudima treba u malim količinama za obavljanje osnovnih funkcija. Možete ga koristiti na dva načina:

Nanesite cink direktno na kožu. Pokušajte pronaći losion sa 1.2% cink acetata i 4% eritromicina i utrljajte na kožu dva puta dnevno.
Uzimajte cink kao dio dnevnog režima unosa vitamina. Pokušajte da unesete oko 25 – 45 mg cinka dnevno, ne više, jer višak cinka može uzrokovati nedostatak bakra.
4. Napravite prirodni piling. Ovo će ukloniti mrtve ćelije kože koje mogu začepiti pore i prouzrokovati nastajanje bubuljica. U zdjelu iscijedite jedan grejp i dodajte 1 i ½ čašu šećera i ½ čaše krupne morske soli. Masirajte pogođena područja i tapkanjem posušite.

5. Promijenite pH vaše kože. pH je druga riječ za alkalitet vaše kože. Naučnici su utvrdili da pH kože ispod 5 ( 4,7 je idealno ) je korisno za ukupno zdravlje kože i bakterijske flore koje pomažu koži. Tuširanje i korištenje sapuna, može uzrokovati da se PH kože poveća iznad 5, što vodi do suhoće i bubuljica. Jednostavan način da snizite pH kože je da napravite mješavinu jabukovog sirćeta i filtrirane vode za piće u bočici sa sprej prskalicom. Poslije tuširanja i prije spavanja, nasprejajte mješavinu na kožu i pustite da se osuši.

Metod II – Korištenje medicinskih preparata

1. Operite cijelo tijelo sa bezuljnim medicinskim sredstvom za pranje. Potražite neki sa 2% aktivnog sastojka salicilne kiseline. Neutrogena Body Clear Body Wash je posebno dobar proizvod. Na područjima sa bubuljicama sačekajte par minuta prije nego što isperete vodom kako biste se riješile svih ulja. Pustite neka lijek uđe u kožu i obavi svoj posao.

2. Koristite bezuljna hidrantna sredstva , medicinske losione. Kao i ostalim organima u tijelu i koži treba voda i ostale hranjive tvari kako bi lijepo izgledala. Koristite losion kad god operete leđa.

3. Koristite kremu sa retinolom.

4. Posjetite dermatologa. Sasvim je moguće da stanje vaših leđa može zahtijevati tretmanske kreme ili pilule.

Metod III – Izmjenite navike

1. Nosite uvijek čist grudnjak. Pokušajte čak da svako jutro obučete čist grudnjak, a kaišići neka budu dovoljno zategnuti da ne bi dodatno iritirali kožu pri kretanju.

2. Nosite „labavu“ odjeću. Potrudite se da materijal koji dodiruje leđa bude čist i po mogoćnosti od pamuka. Pamuk uklanja znoj sa kože.

3. Tuširajte se poslije svakog znojenja. Znoj koji se ne opere sa kože postaje raj za bakterije koje uzrokuju začepljenje pora.

4. Kada se tuširate, budite sigurne da ste isprale sav regenerator iz kose. Da, i to je jedan od mogućih uzroka akni na leđima.

5. Promijenite deterdžent za pranje veša. Ako imate preosjetljivu kožu, deterdžent je može iritirati i uzrokovati akne.

Ne propustite