OVAJ NEPRIJATNI PROBLEM je ustvari zdravstveno KORISTAN!

Zanimljivosti
OVAJ NEPRIJATNI PROBLEM je ustvari zdravstveno KORISTAN!
Naučnici su zaključili da ovaj proces sprečava ozbiljnija oštećenja digestivnog trakta miševa, ali još nije jasno da li se javlja prilikom svih vrsta infekcija, i da li je isti mehanizam zastupljen i kod ljudi

Iako predstavlja jedno od najneprijatnijih zdravstvenih stanja, dijareja postoji s dobrim razlogom, navode stručnjaci bolnice “Brigham and Women's” u Masačusetsu.
Dijareju uzrokuje veliki broj stvari, poput infekcija, određenih grupa lijekova, prevelike količine kofeina ili alkohola. 

Do nje dolazi kada se u crijevima nađe višak vode, koji telo inače apsorbuje u zdravom stanju. 

Naučnici su željeli da zvanično pronađu odgovor na vijekovima staro pitanje – da li je dijareja simptom bolesti ili zapravo pomaže organizmu da se riješi patogena? 

Istraživanje, sprovedeno na laboratorijskim miševima inficiranim Citrobacter rodentium, pokazalo je da proteini u njihovim crijevnim zidovima uzrokuju mikroskopsko oticanje vode, dovodeći do tečnije stolice i ublažavajući stepen bolesti. 

Otkrivena su dva nova proteina koja doprinose nastanku dijareje - interleukin-22 i klaudin-2, koji imaju i ljudi. 

Kada se miševi inficiraju bakterijom, njihove imunološke ćelije putuju do zidova creva, uzrokujući oslobađanje spomenutih proteina. 

Naučnici su zaključili da ovaj proces sprečava ozbiljnija oštećenja digestivnog trakta miševa, ali još nije jasno da li se javlja prilikom svih vrsta infekcija, i da li je isti mehanizam zastupljen i kod ljudi, prenosi Daily Mail.

Ne propustite