Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!

Region
Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!
Ana Brnabić posjeduje master diplomu sa Univerziteta Hull iz Velike Britanije.

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Posljednjih mjesec dana, kada se u javnosti špekuliralo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla: "Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška."

Ranije je izjavila da ko god bude premijer - bit će mu teško, prenosi Tanjug.

Ana Brnabić je prva javno deklarirana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

Brojne dužnosti u angažmani
Prije dolaska na ministarsku funkciju bila je predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Posjeduje master diplomu sa Univerziteta Hull iz Velike Britanije i više od deset godina rada s međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Pexim, koja stipendira talentirane studente iz Srbije i Makedonije, koji se, nakon magistarskih studija na Cambridgeu, vraćaju u domovinu, kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Continental Wind Serbia, gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona eura u vjetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizirale projekte koje je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj.

Bila je zamjenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj 2006. godine.

'Biznis dama godine'
Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji.

Tokom tog angažmana učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala općina da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je, u tijesnoj saradnji s Vladom Srbije, doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Doing Business listi Svjetske banke.

Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu.

 

 

Agencije

Ne propustite