GIHT na nozi: Šta je i KAKO nastaje i kako ga liječiti ?

Zanimljivosti
GIHT na nozi:  Šta je i KAKO nastaje i kako ga liječiti ?
Giht je bolest, vrsta artritisa koji je prouzrokovan prekomjernom količinom mokraćne kiseline, koja se taloži u krvotoku i na kraju u zglobovima. Na taj način javlja se uništavanje zglobova, posebno zglobova na nožnom palcu

Giht je bolest, vrsta artritisa koji je prouzrokovan prekomjernom količinom mokraćne kiseline, koja se taloži u krvotoku i na kraju u zglobovima. Na taj način javlja se uništavanje zglobova, posebno zglobova na nožnom palcu. Namirnice koje su bogate purinom su meso, šparoge, inćuni, piletina i gljive, pa ih je dobro izbjegavati ako sumnjate na moguću pojavu gihta.Jedno od najvažnijih pravila u ishrani oboljelih od gihta jeste da se izbjegavaju namirnice bogate purinima.  Osim već spomenutih namirnica, purin u velikim količinama pronalazimo u purećem mesu, govedini, teletini, kobasicama, slanini, ovčetini, mesu divljači, lososu, rakovima, jastogu, bubrezima, svinjetini, tunjevini i lećama.


Spomenute namirnice samo mogu dodatno ubrzati tijek bolesti, pa ih je dobro izbjegavati. Najbolje se u vezi ishrane posavjetovati sa vašim liječnikom, a tok to ne učinite, mi ćemo vam spomenuti neke namirnice koje imaju prednost u slučaju da bolujete od gihta. Umjesto maslaca, masti i margarina trebate konzumirati hladno cijeđena biljna ulja, prenosi portal Kakolijeciti.com.

Preporučuje se konzumiranje svježeg voća i povrća, osim karfiola, špinata, graška i gljiva, jer te namirnice imaju znatnu količinu purina u sebi.Ako volite da konzumirate žitarice, svakako dajte prednost integralnim žitaricama, posebno ječmu, prosu, pšenici te riži.Sušeno voće i voćni sokovi također su dozvoljeni i preporučljivi. Sok od celera, kao i sok od mrkve su jako dobri. Rasol od kiselog kupusa odličan je prirodni lijek za giht i reumu.

Ne propustite