PRIJEDLOG ZA IFTAR: Ukusna carigradska čorba i pileći ražnjići

Aktuelno
PRIJEDLOG ZA IFTAR: Ukusna carigradska čorba i pileći ražnjići
Za današnji iftarski meni Novi.ba vam je pripremio sljedeće prijedloge:

Za današnji iftarski meni Novi.ba vam je pripremio sljedeće prijedloge: 

Za predjelo: 

CARIGRADSKA ČORBA 

corba

Za 5 osoba:


 
300 g pilećeg mesa,
20 g crnog luka, 30 g mrkve, 30 g
celera, 20 g brašna, 30g masnoće ,
50 g bamje, 3 g bibera, 15 g soli , 5
g a/eve paprike, 5 g peršunova
lista, 1/2 del sirćeta , 1/2 limuna, 1
del milerama.

Priprema: 

Pileće meso oprati i isjeći na kockice. U posudu staviti masnoću da se zagrije. Crni luk očistiti , oprati i isjeći na sitne kockice pa ga dodatina toplu masnoću da se prži , dok ne dobije svijetložutu boju. Tako prženom luku dodati već pripremljeno meso i nastaviti prženje. Mrkvu i celer očistit i, oprati i isjeći na kockice pa dodati mesu i nastaviti pržiti. Kada se meso i povrće napola dogotovi, dodati brašno, pa sve još malo propržiti. Tada dodati alevu papriku , biber i so. Sve dobro promiješati i zaliti vodom, pa pusti da se kuha. Bamju staviti u posebnuposudu, zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti i staviti da se kuha.

Kada je bamja kuhana ocijediti je i dodati u čorbu . Čorbi prije serviranja probati okus, dodati mileram i servirati u zajedničkoj zdjeli.

 

Za glavno jelo 

PILEĆI RAŽNJIĆI 

raznjici

Potrebno je: 


 4 filea bijelog pilećeg mesa bez kostiju i kože

6 kašika maslaca od kikirikija

4 kašike maslinovog ulja

1/2 kašike chili u prahu

1 čehna bijelog luka

 

Priprema:

Oštrim nožem narezati piletinu na dugačke rezance. U većoj zdjeli dobro izmiješati maslac od kikirikija, chili i usitnjeni bijeli luk. Dodati piletinu i dobro je uvaljati u tu smjesu da bude sva pokrivena. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu da se marinira. Meso zmijoliko nabosti na ražnjiće i peći na roštilju ili grilu 5 – 10 minuta okrećući povremeno.

 

Za desert 

ŠTRUDLA OD ŠLJIVA 

strudla

Potrebno je: 

1 kg očišćenih šljiva

4 jaja

100 g nastrugane smjese marcipana

100 g naribanih badema

50 g gustina

3 kašike vanilije šećera u prahu

Za premazivanje i posipanje:

malo otopljenog maslaca

malo vanilije šećera u prahu

Pjena:

1 jaje

2 žumanca

2-3 kašike šećera

150 ml soka od grožđa

1 vanilin šećer

 

Priprema:

Šljive narežite na sitno i stavite sa strane.Ručnom miješalicom (lopaticama) kremasto istucite (3 minute) jaja s  marcipanom. Dobro promiješajte bademe i gustin, dodajte smjesi i umiješajte.Tri lista tijesta s jedne strane premažite s malo ulja, pa ih jedan na drugi položite na kuhinjski ubrus. Rasporedite polovicu smjese, ostavivši pritom slobodan rub od 4 cm.Polovicu od šljiva koje ste stavili sa strane rasporedite po nadjevu. Rubove listova presavijte prema unutra na nadjev, pa uz pomoć kuhinjske krpe od dolje prema gore namotajte savijaču. Sa spojem prema dolje položite na namašteni lim za kolače.Za drugu savijaču ponovite postupak još jednom. Obje savijače premažite s malo maslaca. Lim za kolače stavite u donju polovicu zagrijane pećnice na 180 stepeni oko 30 minuta. Za pjenu stavite sve sastojke u posudu i kremasto istucite u vrućoj vodenoj kupelji. Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom. Savjet: marcipan nastružite strugalicom za povrće.

 

(Novi.ba/ifatrskimeni.com) 

 

Ne propustite