Magija iz vaše kuhinje: Čarobni sirup koji topi salo, jača imunitet i čisti krv
Ovaj „čudotvorni sirup” možete pripremiti sami, a sastojke vjerovatno već imate u svojoj kuhinji. Sezona gripa još uvijek ne jenjava, a ukoliko još niste uvrstili ove namirnice u svoju svakodnevnu upotrebu, sada je pravo vrijeme da tu grešku ispravite.
Glavni sastojak ovog sirupa je hren, moćna namirnica koja dokazano utiče na jačanje imunološkog sistema jer obiluje vitaminima C, B1, B6, B2, magnezijem, kalijem i željezom. Hren, kao i đumbir, ubrzava metabolizam i čisti krv.
Cimet je odličan izvor mangana i cinka, a njegova karakteristična aroma obogatiće svako jelo. Dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno djelovanje, odnosno uništava gljivice i sprječava njihov rast.
Moćna kombinacija meda i limuna, poznata je odavnina, a ljekari savjetuju da se dan započne čašom mlake vode sa par kapi limuna i kašičicom domaćeg meda.
Predlažemo vam da pripremite ovaj sirup i konzumirate ga dva puta dnevno.
RECEPT ZA NAPITAK
POTREBNO JE: 150 g svježeg korjena hrena, 3 veća limuna, 3 kašike domaćeg meda, 1 kašičica cimeta, 3 cm svježeg korjena đumbira.
PRIPREMA: Đumbir i hren ogulite, a zatim narendajte. Limun iscjedite, a ukoliko koristite onaj iz organske proizvodnje, možete koristiti i koru koju ćete narendati. Pomješajte sve sastojke, dodajte med i cimet, promješajte i sipajte u čistu teglu. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uvečer na prazan stomak.
Nakon što potrošite ovu količinu, napravite pauzu od mjesec dana, pa ponovite još jednom.
Prije upotrebe konsultujte se sa svojim ljekarom i farmaceutom.
(zena.blic.rs)