Vujošević: Nurkić bi trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila reprezentacija

Košarka
Vujošević: Nurkić bi trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila reprezentacija
Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavo novog selektora muške seniorske košarkaške reprezentacije Duška Vujoševića, koji je na tu dužnost izabran krajem marta ove godine.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavo novog selektora muške seniorske košarkaške reprezentacije Duška Vujoševića, koji je na tu dužnost izabran krajem marta ove godine. 

Pedeset devetogodišnji stručnak jedan je od najpoznatijih trenera u regiji. U dugogodišnjoj karijeri, koju je započeo 1976., vodio je brojne klubove i nacionalne selekcije. Najveće uspjehe ostvario je s beogradskim Partizanom. Vodio je još ekipe Crvene zvezde i Radničkog, zatim podgoričku Budućnost, italijanske ekipe Brascia, Pistoni, Scavoloni, špansku Grandu, a trenutno je trener francuskog Limogesa. 

On je priznati trener koji je poznat po izvrsnom radu s mladim igračima. Kao trener juniorske reprezentacije Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo u Vrbasu 1988. i četvrto mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1991.

U prvom obraćanju bh. javnosti  Vujošević je naglasio da mu je velika čast što je pozvan da bude selektor. 

- Svjestan sam dosta problema koji postoje kad je u pitanju rad s reprezentacijama generalno.  Smatram da je to značajan i častan posao. Sport je dio društva koji nema profitabilnu funkciju kao školstvo, kao kultura, ali da je  u drugom smislu bitan za funkcionisanje svake zemlje -  rekao je Vujošević.

Naglasio je da mu predstavlja zadovoljstvo da radi s igračima s ovog područja "jer se na području Jugoslavije uvijek igrala vrhunska i specifična košarka".

- Prvi klub koji je s prostora te države osvojio Euroligu je bila Bosna s Boškom Tanjovićem, Delibašićem, Varajićem, Radovanovićem i cijelom plejadom vrhunskih igrača. Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača, te je to veliki motiv i izazov za trenera. Neki rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama pokazuju da ta 'loza rađa' još i ukoliko se gaji po propisima i pravilima mogu da se očekuju neki rezultati - kazao je Vujošević.

U osvrtu na objavljeni spisak igrača za nastup u pretkvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, koje počinju početkom augusta, selektor je kazao da će ubh. timu biti dosta  mladih igrača koji će imati otvoren prostor da se pokažu. 

- Mislim da nikoga nismo propustili, da nije napravljena neka greška. U ovom timu smatram da bi Nurkić  trebao biti ključ oko kojeg bi se pravila ova reprezentacija. On je ekstra potencijal i u dobroj mjeri ga je realizovao - kazao je Vujošević.

Novi selektor danas je predstavio i svoje pomoćnike, to su Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će  kondicioni trener biti Osman Handžić.

Okupljanje reprezentacije BiH planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija za SP igrat će se  od 2. do 19. augusta.

Tokom priprema reprezentacija BiH će igrati dvije prijateljske utakmice s Bjelorusijom, zatim će nastupiti na turniru u Makedoniji gdje još nisu poznati protivnici, a pripremni period se završava utakmicama s Austrijom.

Protivnici košarkaša BiH u grupi bit će selekcije  Slovačke, Švedske i Armenije. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz sve četiri pretkvalifikacione grupe.

Svjetsko prvenstvo  igrat će se u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.

Ne propustite