Zbog čega dolazi do ZADRŽAVANJA VODE u stomaku, rukama i nogama? Kako to spriječiti?
Kod žena uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u neuravnoteženosti hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, ali pretjerani unos soli, odnosno natrija iz soli i nedovoljan unos kalija jedan su od glavnih krivaca za osjećaj nadutosti i zadržavanje vode u području trbuha i ekstremiteta.
Naime, pretjeran unos natrija ima za posljedicu koncentrisanje izvanstaničnih tekućina što podražava specijalne receptore u hipotalamusu, rezultat podražaja je javljanje osjeta žeđi (što uvjetuje povećan unos vode) i izlučivanje tzv. antidiuretskog hormona (ADH). Samo ime hormona govori nam o njegovog ulozi –ADH uzrokuje povećano bubrežno zadržavanje vode, pa se, stoga, vrlo malo vode gubi mokraćom.
Oba učinka povećavaju volumen izvanstanične tekućine i time smanjuju njezinu koncentraciju, sve dok ona ne postane opet normalna. Posljedica navedenog mehanizma poznata je kao 'zadržavanje vode'. Obrnuto, ako izvanstanična tekućina postane previše razrijeđena, stvara se manje ADH pa se voda gubi u većoj količini i koncentracija tjelesnih tekućina se opet normalizira.
Glavni krivci
So je mineral sastavljen od dva elementa: natrija i klora. Iako je hlor zastupljeniji, natrij je taj koji zahtijeva pažnju jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi očituje željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela. Drugim riječima, namirnice koje obiluju sa soli mogu dovesti do učinka zadržavanja vode. Najveći prijestupnici su pritom:
-Suhomesnati proizvodi
-Soljena riba
-Konzervirane namirnice
-Čips
-Slani kikiriki i ostale grickalice
-Slani sirevi (npr. feta, grabancijaš…)
-Procesirana hrana