Uz ovu hranu kontrolišite BOLESNU ŽUČ! Ova hrana smanjuje bol i snižava holesterol!!!
Osobe koje pate od bolesti žuči – kamenja ili drugih bolesti žučne kese, trebalo bi da se hrane na poseban način, koji će im ublažiti tegobe ili spriječiti nove. Cilj “žučne dijete” zapravo je da se zabrane sve namirnice koje izazivaju grčenje žučne kese.
Žučna kesa je malo mišićno “skladište” koje sadrži žuč, tečnost koju stvara jetra. Oko polovine izlučene žuči između obroka dolazi u žučnu kesu. Održavanje zdrave žučne kese Žučna kesa je zaslužna za uklanjanje otpadnih materija iz tijela, kao što su razorena crvena krvna zrnca i holesterol. Žučna kesa ima ulogu da pomaže u probavi i u apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost holesterola, masti i topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsopciji iz crijeva.
Ono služi i za izlučivanje različitih bjelančevina. Kada osoba jede, žučna kesa se steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomaže u varenju masti i nekih vitamina. Mogući problemi do kojih može doći su kamenje u žuči, koji mogu da začepe tok žuči i to uzrokuje bol ili upalu žučne kese.
Kamenje može da putuje iz žučnih cijevi, što može uzrokovati žuticu. Da bi se žučna kesa zaštitila i oporavila, koristi se žučna dijeta.
Ovo su njena pravila:
– Mleko i ostali mlečni proizvodi moraju da budu sa niskim udelom masti
– Zamenite crveno meso belim
– Pržena hrana se ne sme naći na vašem jelovniku
– Jaja oprezno konzumirajte, izbacite žumanca
– Uključite mnogo voća i povrća
– Izbegavajte šećere, čokoladu i kafu
Obavezno treba slijediti i sledeća tri pravila, kako bi se smanjilo opterećenje žučne kese:
1. Podjelite dnevne obroke na manje, ali češće. Preporučuje se da jedete 5-6 obroka dnevno od kojih ni jedan ne sme da bude težak niti masan. Takođe se preporučuje da nakon konzumiranja hrane legnete na pola sata, a na žučnu kesu stavite toplu oblogu.
2. Prava temperatura hrane i pića Hrana koju konzumirate ne smije biti niti previše hladna niti vruća. Ako pijete voćne sokove, nikako ne smeju da budu ledeni.
3. Masnoće i ugljeni hidrati u hrani Masnoća u žučnoj dijeti mora biti što manje, pa bi trebalo koristiti maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog porekla. Maslac smijete da koristite, ali u manjoj mjeri. Potpuno izbjegavajte korišćenje svinjske masti. Hrana treba da bude sastavljena od ugljenih hidrata i mliječnih bjelančevina. Bjelančevine životinjskog porijekla možete uzimati u normalnim količinama.
Poželjne namirnice za žučnu dijetu
Ishrana za vrijeme žučne dijete zapravo je vrlo jednostavna, ako se držite pravila. Po svojoj probavi i organizmu moći ćete sami da zaključite koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne.
Preporuka za žučna dijetu: – Supe (nemasne od mesa, povrća sa zaprškom na maslacu)
– Dopuštene su sve tjestenjine
– Meso (teletina, bijelo meso živine, riba)
– Povrće (krompir bez masnoća (kuhan ili pire), karfiol, špargle, mrkva, bundeva, blitva, paradajz)
– Voće (sve vrste voća, najbolje kuvano i bez kore, poželjni voćni sokovi)
– Tijesto (perece, bijeli hljeb, testo od krompira i sve za čiju pripremu je potrebno malo jaja)
Žučna dijeta u trudnoći nije teška za izvesti. Uzmite u obzir da sve masti uzrokuju reakciju žuči, što, ako patite od kamenja u žuči, može da uzrokuje bol. Bitno je da u svoju ishranu uvrstite mnogo vlakana. Vlakna ćete pronaći u voću, povrću i integralnim žitaricama. Trebalo bi da jedete 4-5 porcija voća ili povrća svakog dana. Dobra opcija su voće i povrće tamnih boja, kao što su bobice, kelj, brokoli i ostale namirnice koje se koriste kao hrana za mozak. Jedite što više svježe hrane, a smanjite unos visoko obrađenih namirnica koje sadrže konzervanse, masti i druge aditive. Uz to, možete da pazite da jedete zdrave grickalice, koje možete pripremiti kod kuće. Pripazite i na pravilnu hidrataciju organizma uz vodu, čajeve i voćne sokove.