EPIGENETIKA: Kako čaj može uticati na promjenu gena?

Zdrav život
EPIGENETIKA: Kako čaj može uticati na promjenu gena?
Brojne studije pokazale da konzumacija čaja može igrati ulogu u suzbijanju napredovanja tumora, smanjenju upale i snižavanju razine estrogena kod žena

Čaj je povezan s brojnim zdravstvenim prednostima, od smanjenog rizika od srčanih udara i visokog krvnog pritiska do potencijalne zaštite od određenih vrsta raka. Sada, studija sugerira da biološki učinci čaja se mogu proširiti na genetsku razinu: Pijenje čaja može promijeniti ponašanje vaše DNA, što bi moglo igrati ulogu u cjelokupnom zdravlju.

Ponašanje ili okolina mogu potaknuti hemijske modifikacije u tijelu, koje utiču na to koji su geni uključeni i isključeni, čija je studija poznata kao epigenetika. U novoj studiji objavljenoj u humanoj molekularnoj genetici, pijenje čaja za žene bilo je povezano s epigenetskim promjenama u 28 različitih genskih područja koja se mogu povezati s rakom ili metabolizmom estrogena.

Kafa, s druge strane, nije bila povezana s epigenetskim promjenama - što sugerira da oba pića imaju bogatu antioksidans i čini se da imaju zdravstvene prednosti, oni mogu utjecati na tijelo na različite načine. Te promjene nisu vidljive kod muškaraca koji su pili čaj. To može biti zato što čaj pogađa žene različito (preko puteva povezanih s estrogenom), kažu autori, ili zato što je u studiji bilo manje ljudi koji piju čaj za muškarce, što je otežalo pronalaženje značajne povezanosti.

Istraživanje je obuhvatilo uzorke DNA iz više od 3.000 odraslih koji su sudjelovali u nekoliko različitih istraživanja širom Europe. Zajedno s drugim prehranom i načinom života, ljudi su izvijestili koliko često su pili kafu i čaj. Analiza je prilagođena dobi, spolu i statusu pušenja, a učinci kafe i čaja prilagođeni su jedan protiv drugog.

Informacije nisu bile dostupne o tome kakvu vrstu ljudi čaja redovno konzumira. "Međutim, znamo da u svakoj uključenoj državi pojedinci piju uglavnom crni čaj", kaže glavni autor Weronica Ek, istraživač u Odjelu za imunologiju, genetiku i patologiju na Sveučilištu Uppsala. Ek ne može reći koliko dugo ili koliko često osoba mora piti čaj da bi doživjela ove epigenetske promjene, ali se nada da će se suočiti s ovim pitanjem u budućim istraživanjima.

Kako ili čak ako su te promjene povezane sa stvarnim rezultatima zdravlja i dalje je neizvjesno. Međutim, Ek ističe da su brojne studije pokazale da konzumacija čaja može igrati ulogu u suzbijanju napredovanja tumora, smanjenju upale i snižavanju razine estrogena kod žena. "Te epigenetske promjene mogu biti uistinu jedan mehanizam iza zabilježenih zdravstvenih učinaka", kaže ona, dodajući kako se teorija mora potvrditi u većim istraživanjima. Prednost čaja je i u tome da je definitivno manji broj pušača onih ljudi koji piju čaj.

Spoznaje o epigenetskim promjenama zasigurno su intrigantne, kaže ona, i mogu pružiti uvid u to kako spojevi u čaju utiču na zdravlje. No za sada, kaže ona, "preporučila bih ljudima da popiju piće koje uživaju."

Izvor:health.com

Ne propustite