Djevojčicine male noge su bile prekrivene crnim tačkicama. Sljedećeg dana majka ju je hitno odvela doktoru!

Zanimljivosti
Djevojčicine male noge su bile prekrivene crnim tačkicama. Sljedećeg dana majka ju je hitno odvela doktoru!
Mala Emmalee Setzer iz Ohio, SAD je radila ono što sva djeca obožavaju da rade ljeti: valjala se po travi i igrala.

Mala Emmalee Setzer iz Ohio, SAD je radila ono što sva djeca obožavaju da rade ljeti: valjala se po travi i igrala. Nakon nekih pola sata, ušla je u kuću i legla da spava.

Dok je spavala, njena majka Beka je primjetila nešto neobično. Emmalee je imala male crne tačke po cijelom tijelu.

 

Prvo je pomislila da su u pitanju sjmeneke i probala ih obrisati. Ostala je u šoku kada je shvatila da su to ustvari krpelji.

Da budemo precizniji, to su bili sjemenasti krpelji – vrsta krpelja u stadiju larve koji su izuzetno mali. Beka je pokupila otprilike 150 njih sa Emmalee prije nego što ju je okupala, oprala posteljinu i odjeću te dala svojoj kćerki antihistaminik.

djevojcica-krpelj-1
Sljedećeg jutra, njena kćerka je imala blažu temperaturu i otekle limfne čvorove. Beka ju je odmah odvela doktoru koji joj je dao antibiotike.

Nako što se pobrinula za svoju kćerku, odlučila je upozoriti ostale roditelje. “Osjetila sam obavezu da to moram uraditi.” rekla je Beka.

Napisala je Facebook status u koje je postavila slike krpelja i mjesta gdje su oni ujeli Emmalee. Također je objavila i video jednog krpelja kako bi pokazala ljudima šta trebaju da traže. Roditelji su joj bili jako zahvalni te su podjelili ovo dalje.

Stručnjaci tvrde kako će ova godina biti jedna od najgorih što se tiče krpelja. Zastrašujuća činjenica je da krpelji prenose Lajmsku bolest koaj je izuzetno opasna.

 

Beka je nastavila pronalaziti sjemenaste krpelje u svojoj okolini i nedavno je postavila sliku jednog pored novčića da bi bolje prikazala njegovu veličinu. Dobra stvar je da je Emmalee zdrava i da je dva puta bila negativna na Lajmsku bolest.

 

Dobra vijest je da se Bekina priča proširila diljem svijeta i podigla svijest roditelja i djece o krpeljima.

Ne propustite